ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
Η ανοικτή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντέιβιντ Ιγνάτιους στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν βρίσκεται το Newsbomb.gr, ακολουθώντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η ανοικτή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Gaston Hall.

Το Newsbomb.gr και η Αμαλία Κάτζου ακολουθούν το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το απόγευμα της Δευτέρας (16/5) βρέθηκαν στο Gaston Hall του Georgetown University.

Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με συνομιλητή τον David Ignatius, δημοσιογράφο της Washington Post. Στο Gaston Hall βρίσκεται και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Για τη Δημοκρατία ανά τον κόσμο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε:

«Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας να μπλοκάρουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.

«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό», ανέφερε.

«Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

«Υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης. Να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον». Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε ότι, «Οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Ό,τι έχω να πω στον Ταγίπ Ερντογάν θα του το πω πρόσωπο με πρόσωπο».

Παρακολουθήστε ξανά τη συζήτηση

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Αιχμές κατά της Τουρκίας - Τώρα δεν είναι η ώρα για παζάρια στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν σήμερα: Η ευρεία ατζέντα, τα ελληνοτουρκικά και οι συμβολισμοί

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Το «καλωσορίσατε» του πρέσβη Τσούνη και οι πρώτες φωτογραφίες

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων