ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο, ας το καταλάβουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρουλάκης: Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο, ας το καταλάβουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
«Νέα Δημοκρατία και χάος», είναι το ίδιο πράγμα, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης
INTIME

Την ανάγκη οικοδόμησης μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ, που θα έχει ως βάση την «αλήθεια», αφού ο «λαός κουράστηκε από τα ψεύτικα λόγια», έθεσε ως βασική προϋπόθεση για το αύριο του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της εισηγητικής του ομιλίας στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχικά ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην παράταξη τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, όπως και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Βενιζέλο – οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη σειρά των συνέδρων. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά, για την οποία υπήρχε και ένα συγκινητικό βίντεο-αφιέρωμα, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για όλα τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των συνεργασιών, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του διεκδικεί να γίνει «ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σημειώνοντας πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία, αλλά να πάρει «τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ».

«Νέα Δημοκρατία και χάος», είναι το ίδιο πράγμα, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στο δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, «Νέα Δημοκρατία ή χάος». Για τον Αλέξη Τσίπρα, που όπως είπε πως ζητάει να μάθουμε με ποιον θα κυβερνήσουμε, μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ το 2015 συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο. «Ας απευθυνθεί στον κ.Βελόπουλο. Έτσι κι αλλιώς, με τον κ.Καμμένο τους χωρίζει μόνο μια κηραλοιφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο, υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων. Κι αυτό ας το βάλουν στο νου τους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε με στόμφο.

Τέλος, έθεσε επί τάπητος τις προγραμματικές προτάσεις διακυβέρνησης που επεξεργάζεται η Χαριλάου Τρικούπη, με βασικές αιχμές την υπογεννητικότητα, την κατοικία των νέων ανθρώπων, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος, μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους».

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη

Ποια Ευρώπη θέλουμε

«Δεν έχει μέλλον μια Ένωση όπου το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλειάς της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών. Της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. Και η ενεργειακή της εξάρτηση στα χέρια των Ρώσων. Δεν είναι αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Υπηρετούμε ένα άλλο σχέδιο για την Ασφάλεια, την Πρόοδο και τη Δικαιοσύνη των ευρωπαϊκών λαών. Μία Ευρώπη που δεν είναι απλώς ένα μεγάλο ταμείο. Μια Ευρώπη αυτοδύναμη».

«Mε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για τη σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών. Τα ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση κοινών εργαλείων ανάπτυξης όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Μία Ευρώπη που προστατεύει την παραγωγική της βάση από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Που παίρνει μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων».

«Μια Ευρώπη που θα βάζει εμπόδιο σε οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία, καθώς δεν μπορεί ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλίζουν μια χώρα διεθνή ταραξία. Που δεν σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο και καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Αυτό για μένα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό αγωνίζομαι».

«Αν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης, αν αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, αν γίνει ο ευρωστρατός, αν έχουμε ενιαία εξωτερική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς, θα αποκτήσει συμπαραγωγές, θα είμαστε όχι μόνο μία χώρα-καταναλωτής, αλλά και μία χώρα-παραγωγός».

Η επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας

«Τί έκανε όμως τη σοσιαλδημοκρατία ξανά επίκαιρη μετά από δεκαετίας πανευρωπαϊκής συρρίκνωσης και τους δημοσιολογούντες να προφητεύουν το τέλος της. Μεγάλα προβλήματα του καιρού μας, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η αντιμετώπιση της πανδημίας με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, υποχρέωσαν τους πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους στο κράτος και να απευθύνουν τα αιτήματά τους στους δημόσιους θεσμούς».

«Όλοι αντιλήφθηκαν επίσης ότι υπάρχουν δημόσια αγαθά - η υγεία για παράδειγμα - που δεν πρέπει αν αφεθούν έρμαια στα καπρίτσια της ελεύθερης αγοράς και στην κερδοσκοπική βουλιμία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Γι΄ αυτό η σοσιαλδημοκρατία γίνεται ξανά επίκαιρη».

«Η σοσιαλδημοκρατία αγωνίζεται για την αναγέννηση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Δεν αποδέχεται τη διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής, που τείνει σήμερα να γίνει κυρίαρχη. Οι κοινωνίες δεν πρέπει να διοικούνται σαν να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πολιτικοί δεν είναι απλοί μάνατζερ, παρόλο που χρειάζεται να διαθέτουν και ειδικές γνώσεις και διαχειριστικές ικανότητες».

«Δίνουμε τη Μάχη του Συγκεκριμένου»

«Δεν κάνουμε βουτιά στο παρελθόν αλλά άλμα προς το μέλλον. Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα χρήσιμο κόμμα, σε έναν σύγχρονο κόσμο, που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας».

«Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς και για το συνεχές των κρίσεων στο οποίο ζουν. Κρίσεις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από χρόνια πληθωριστικές. Γι’ αυτό μιλώ για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, στον ρεαλισμό. Αλλά και σε ένα νέο πολιτικό ήθος. Ο λαός κουράστηκε από τα ψεύτικα “ωραία” λόγια. Το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Εμείς δίνουμε και θα δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου. Τη μάχη του εφικτού, με όραμα, ευαισθησία και σχέδιο».

Για τις συνεργασίες

«Αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης μας δεν σημαίνει κομπάρσοι ή συμπλήρωμα που θα μας συρρικνώσει ξανά στο όνομα της άσκησης μιας πολιτικής ξεπερασμένης από τα πράγματα».

«Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει και αυτονομία από τα ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την Πολιτική».

«Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα: “με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξουμε”. Μας θέτουν ψευδοδιλήμματα, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ».

«Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει. Και για όσους αναρωτιούνται, “Δηλαδή προτιμάς τον Μητσοτάκη;” ή “Θα ξανακάνεις πρωθυπουργό τον Τσίπρα;”, τους ξεκαθαρίζουμε: Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σας ζητώ, λοιπόν, να πάμε μαζί μπροστά, γιατί μαζί μπορούμε!».

Προγραμματικές θέσεις

Αντιστροφή της υπογεννητικότητας

«Η μεγαλύτερη εθνική απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι η δημογραφική κρίση. Είμαστε η 4η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την κοινωνία μας μακροπρόθεσμα».

«Είναι εθνική προτεραιότητα η αντιστροφή. Μόνο με επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζεις την υπογεννητικότητα. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στοχευμένα έργα που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, με επενδύσεις στην υγεία και την παιδία. Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Η μείωση του κόστους για την Ελληνική οικογένεια με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Υποδομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που πρέπει να αυξηθούν σημαντικά ώστε να είναι πιο εύκολη η συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

Δημόσια πολιτική στέγασης

«Είμαστε περήφανοι που πρώτοι θέσαμε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής για τη στέγαση των νέων ανθρώπων, και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία, μέσω της δημιουργίας ενός δημοσίου αποθέματος κατοικιών τα οποία θα διατίθενται προς ενοικίαση, με κοινωνικά κριτήρια αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως κάνει η Πορτογαλία που έχει εντάξει 26.000 κατοικίες , η Ισπανία 20.000 και 10.000 Ιταλία. Να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο δικό τους σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όπως συμβαίνει για πάνω από το 60% των συμπολιτών μας που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν».

Αντιμετώπιση ακρίβειας

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα. Οι υπουργοί της, τους πρώτους μήνες της κρίσης, διατείνονταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος. Πράγματι, όλες οι κρίσεις έρχονται απ έξω. Αλλά, η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές. Εμείς εξαρχής καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος. Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα προτεινόμενων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς το κράτος ουσιαστικά κερδοσκοπεί όλους αυτούς τους μήνες της ακρίβειας εις βάρος των πολιτών. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα είχε και θετική επίδραση στο επίδομα ανεργίας. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε μιλήσει για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το ετήσιο κόστος του να ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό».