ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Όλοι συσπειρώνονται γύρω από τον Ανδρουλάκη

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Όλοι συσπειρώνονται γύρω από τον Ανδρουλάκη
Είναι δεδομένο ότι όλες οι δυνάμεις του κόμματος συσπειρώνονται γύρω από τον Ανδρουλάκη.
INTIME

Η «ακτινογραφία» της ομιλίας Ανδρουλάκη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Και ο Κώστας Σημίτης; Και ο Γιώργος Παπανδρέου; Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος; Όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί και οι τελευταίοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ -με ολοφάνερη τη συγκίνηση κατά την προβολή του βίντεο που ήταν αφιερωμένο στην εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά- βρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών του 3 ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Η παρουσία τους δείχνει ξεκάθαρα πως οι παραδοσιακές εσωκομματικές τάσεις του Κινήματος, «εκσυγχρονιστές» και «προεδρικοί», στηρίζουν το νέο ξεκίνημα της παράταξης και τη νέα ηγεσία.

Παράλληλα, όμως, καθίσταται σαφές ότι το όλον ΠΑΣΟΚ, αλλά και νέες δυνάμεις, συσπειρώνονται γύρω από το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε προσωπικό κόπο και χρόνο για να μπορέσει να «ανοίξει πόρτες», που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν «κλειδωμένες», επιδιώκοντας να απευθυνθεί παντού, χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι αλήθεια πως οι Έλληνες δεν φαίνεται να αναπολούν ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ του πρόσφατου παρελθόντος, ειδικά της περιόδου 2009- 2015. Επομένως, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πρόσωπα όπως ο Σημίτης, ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου, βοηθάνε με την παρουσία τους στην προσπάθεια που καταβάλει η Χαριλάου Τρικούπη για να επιστρέψει δυναμικά στην κεντρική σκηνή του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν επιρροή σε μεγάλο κομμάτι των πρώην και νυν ψηφοφόρων του κόμματος. Και όχι μόνο.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης το γνωρίζει πολύ καλά. Αυτός ήταν και ο λόγος που όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να έχει επικοινωνία με τα πρόσωπα αυτά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το μήνυμα ενότητας που εκπέμπεται από αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις. Ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συσπειρώσει δυνάμεις που το προηγούμενο διάστημα είτε απομακρύνθηκαν, είτε το εγκατέλειψαν. Το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» κυριάρχησε κατά την είσοδο του Νίκου Ανδρουλάκη στη σάλα του κλειστού γυμναστηρίου του Τάε Κβο Ντο.

Παράλληλα, όμως, είναι δεδομένο ότι όλες οι δυνάμεις του κόμματος συσπειρώνονται γύρω από τον Ανδρουλάκη. Καταφέρνει και φέρνει κοντά στο ΠΑΣΟΚ και νεότερους ανθρώπους, αυτούς που τόσο έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί τουλάχιστον σύνεδροι, είναι κάτω των 40 ετών. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιχειρεί «ρεσάλτο» για να «καταλάβει» το κόμμα – παρότι θα μπορούσε να το κάνει με άνεση, καθώς «ελέγχει» πάνω από το 80% των Συνέδρων.

Αντίθετα, επιδιώκει τις συνθέσεις, με στόχο να εκπροσωπηθούν όλες οι πλευρές και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο ίδιος θέτει τις βάσεις για τη συσπείρωση της ηγεσίας. Αν θα καταφέρει να μεταφέρει αυτό το κλίμα να το μεταφέρει και στη βάση, θα φανεί στην πορεία. Αν δηλαδή θα προχωρήσουν «μαζί στη νέα εποχή» - όπως φώναζαν στον Ανδρουλάκη οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ.