O KAΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν
Ο εκνευρισμός του Ερντογάν είναι πλέον εμφανής

Επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μεθοδεύει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μία άνευ προηγουμένη επικίνδυνη κλιμάκωση προχωρά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετά την ακραία επίθεση προς τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα βγάζοντας ερευνητικό πλοίο στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή μετά τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε χθες, υπερπτήση από ζεύγος τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά.

Η χώρα μας τηρώντας κάθε νόμιμη διαδικασία εξέδωσε εδώ και μέρες NAVTEX με την οποία έχει δεσμεύσει συγκεκριμένες περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η Τουρκία εντούτοις, πιστή στην τακτική των προκλήσεων, εξέδωσε anti-NAVTEX με την οποία ενημερώνει πως θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου για έρευνες επιστημονικές.

Είναι προφανές, την οργή του Ερντογάν έχει προκαλέσει όχι μόνο η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και -κυρίως- ο χάρτης «της Γαλάζιας Πατρίδας» που έδειξε στον πλανητάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Mιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν δείχνουν εκνευρισμό και αυτοπαγίδευση.
«Ο Ερντογάν προσωποποιεί την εξωτερική πολιτική και έτσι οδηγούμαστε σε προσωπικές επιθέσεις. Το έχει ξανακάνει και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και με τον Σίσι αλλά και με τον διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας» σημείωσε.


Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, διπλωματική εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να έχει λάβει ήδη τα μέτρα του και παρακολουθεί κάθε κίνηση τουρκικού σκάφους που επιχειρεί να κινηθεί στο Αιγαίο.


«Καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, έχουμε πολλαπλούς τρόπους αντίδρασης και αν χρειαστεί θα τους εφαρμόσουμε», διαμηνύουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», επισημαίνοντας την επαγρύπνηση των τριών Κλάδων για κάθε ενδεχόμενο, μιας και ο Ερντογάν αναζητά εναγωνίως «παράθυρο» ευκαιρίας για να πυρπολήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Υφαντής εκτιμά ότι αν η Τουρκία επιλέξει να ανεβάσει την ένταση στο πεδίο πιθανότητα αυτό θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
«Εκτιμώ ότι θα έχουμε άνοιγμα της κάνουλας των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα προκειμένου να μας πιέσει αλλά και να πλήξει την τουριστική κίνηση» ανέφερε ο κ. Υφαντής.

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό στην καρδιά του Αρχιπελάγους