ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έχετε αφήσει εδώ και 10 μήνες το ράλι της αισχροκέρδειας

Τσίπρας: Έχετε αφήσει εδώ και 10 μήνες το ράλι της αισχροκέρδειας
Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στη συζήτηση στη Βουλή για τον κλιματικό νόμο
INTIME

Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στη συζήτηση στη Βουλή για τον κλιματικό νόμο

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή για τον κλιματικό νόμο έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προστατεύει συμφέροντα, ότι υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών ενώ ζήτησε λήψη μέτρων ενόψει της θερινής περιόδου και των δασικών πυρκαγιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι αντί να ψάχνει απαντήσεις στα υπαρξιακά προβλήματα των πολιτών και το υπαρξιακό πρόβλημα της κλιματικής κρίσης προσπαθεί να βρει στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης «αλλά δεν βρίσκετε απάντηση γιατί είναι ο πυρήνας σας η χαώδης απόσταση ανάμεσα στη μέγιστη ανασφάλεια και τις δικές σας απαντήσεις»

«Φέρνετε ένα νόμο για να προστατευθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων μεταφέροντας τα βάρη στην κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πράσινη μετάβαση κοστίζει αλλά αυτό το κόστος είναι ερώτημα το ποιος θα το σηκώσει. Εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να αναληφθεί με δικαιοσύνη. Οι έχοντες την οικονομική δύναμη να αναλάβουν το βάρος, εστείς λέτε το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια, τα νοικοκυριά, οι αγρότες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Με αυτή τη λογική θα δημιουργήσετε απέχθεια στην κοινή γνώμη για τις αναγκαίες αλλαγές και θα βρισκόμαστε στο σημείο κάποιο να θεωρούν ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση» πρόσθεσε.

Ο τρόπος που νομοθετείτε υπέρ των συμφερόντων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας νόμους για την παιδεία, το ασφαλιστικό και προσθέτοντας «έχετε αφήσει για 10 μήνες το ράλι της αισχροκέρδειας, η βενζίνη έχει φτάσει στα 2,5 ευρώ και εσείς μιλάτε για δικαιοσύνη ενώ τη βλέπετε ως ευκαιρία για χρυσές εξυπηρετήσεις».

«Σε έναν κλιματικό νόμο νομοθετείτε τη δέσμευση της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, εντελώς αντίθετα από ό,τι επιτάσσει η κλιματική αλλαγή. Πέρσι το καλοκαίρι κοντέψαμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα επειδή λέγατε ότι δεν φύσαγε αρκετά και συστήνατε στους πολίτες να μειώσουν τη χρήση κλιματιστικών ενώ την ίδια ώρα κατηγορούσατε ότι για τις φωτιές έφταιγαν οι ισχυροί άνεμοι» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την ηλεκτροκίνηση σχολίασε σκωπτικά ότι το μόνο που προχωράει είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα ενώ για την ανακύκλωση έκανε λόγο για υπόνοιες σκανδάλων.

«Με αυτά τα πεπραγμένα είναι δεδομένο ότι δεν θα φέρνατε έναν κλιματικό λόγο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Αγνοήσατε τη δημόσια διαβούλευση, αγνοήσατε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον επιστημονικό κόσμο, αγνοήσατε συνδικάτα και φορείς της πραγματικής οικονομίας και συντάξατε έναν νόμο μόνοι σας αποκομμένο από τις πραγματικές ανάγκες με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν. Έναν νόμο που αποτελεί ύβρι για τις επόμενες γενιές» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς δεν κληροδοτείτε απλά προβλήματα στην κυβέρνηση αλλά κληροδοτείτε προβλήματα στις επόμενες γενιές. Εσείς αντί για συμβόλαιο με τις επόμενες γενιές φέρνετε υποθήκευση του μέλλοντος» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: Η περιουσία μιας χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της και όχι τα τζάκια. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τα προστατεύσουμε με έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα προκύψει από τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το σύστημα και όχι το κλίμα και οι νέοι θα δώσουν ολιστική απάντηση για να μην υπάρξει ολιστική καταστροφή στο μέλλον της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«H κυβέρνηση θέλει η ενεργειακή κρίση μια ευκαιρία για έναν νέο γενικευμένο γύρο διαπλοκής υπό την αιγίδα και τον συντονισμό ενός διεφθαρμένου και ανάλγητου καθεστώτος. Τι κάνατε με τα υπερκέρδη της ενέργειας εδώ και 10 μήνες; Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ να φωνάζει και να μιλάει για υπερκέρδη στη Βουλή δεν θα υπήρχε αναγνώριση. Εισαγόμενη ακρίβεια μας λέγατε, ο Πούτιν που κανει τον πόλεμο μας λέγατε. Στο Φόρουμ των Δελφών κ. Σκρέκα τον Απρίλιο λέγατε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη ενώ στη Βουλή ανάγκασα τον κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί την ύπαρξή τους» επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Αντί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης να βάλει φρένο στην πηγή, εδώ, ζητούσε πλαφόν στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Ορθόν αλλά την ίδια ώρα δεν ζητούσε πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών. Και ήρθαμε στη Βουλή και καταδείξαμε το μέγεθος των υπερκερδών που ντρέπεστε ακόμα και να τα πείτε και τα λέτε υπερέσοδα».

«Φέρνετε τώρα μια τροπολογία μετά τις επιτροπές για τα 600 ευρώ για την οποία έχω προβλέψει ότι θα πέσει πολύ κλάμα γιατί περιμένουν 600 ευρώ και θα δουν άλλα νούμερα. Το ερώτημα που σας θέτω είναι το εξής: Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που ήδη τους έχουν έρθει όχι γιατί το επιλέγουν αλλά από αδυναμία τι θα κάνουν; Θα τους κόψετε το ρεύμα; Ή σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν θα τους λέτε ότι είναι ολιστικά τα πράγματα;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και φέρνετε μια τροπολογία για τα υπερκέρδη των παραγωγών και τι λέτε. Ότι θα φορολογήσετε όχι με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ αλλά από τον Οκτώβριο άρα με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς «καθαρίζετε» 350 εκατ. ευρώ για το διάστημα μέχρι τότε» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή μιλάμε για καθεστώς ψηφίστε μόνο σας αλλά έχετε αντίπαλο την κοινωνία, τους μικρομεσαίους, τους εργαζομένους που δεν αντέχουν στην περιστολή των δικαιωμάτων τους. Μιλάμε εδώ για τον κλιματικό νόμο αλλά φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, τη θερινή περίοδο και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι περάσαμε πέρυσι και ποια εγκληματικά λάθη έγιναν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε ένα βράδυ δημιουργήσατε το πυροτέχνημα του υπουργείου τάχατες Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις δασικές πυρκαγιές. Σε αυτό, δε, το νομοσχέδιο έχετε μπερδέψει ακόμα τις δραστηριότητες και αναρωτιέμαι πόσο έτοιμοι είμαστε, τι έχετε κάνει; Μπορείτε να εγγυηθείτε στους πολίτες ότι δεν θα ξαναζήσουμε τα ίδια με πέρυσι; Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και σας καλώ να ξυπνήσετε πριν να είναι αργά. Σας καλώ επειγόντως να αφήσετε τα σόου για την προστασία του περιβάλλοντος και να κάνετε τα ουσιώδη, Αρκετή ζημιά έχετε προκαλέσει στη χώρα, μην αφήσετε και άλλη λίγο πριν την οριστική έξοδό σας» έκλεισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων