ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Σαρωτική απάντηση σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει την κυριαρχία μας

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Σαρωτική απάντηση σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει την κυριαρχία μας

Συνεχίζεται η διεθνοποίηση της τουρικής προκλητικότητας από τον Έλληνα πρωθυπουργό - Σκληρή γλώσσα εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν. 

Στο ανώτατο επίπεδο συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ελλάδα να μην αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη.

Εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις που δίνουν δυναμικές απαντήσεις επί του πεδίου, πλέον και η πολιτική ηγεσία, με μπροστάρη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φροντίζουν να στέλνουν ηχηρά μηνύματα στο τουρκικό καθεστώς.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους, από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θ' ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε με νόημα πως δεν μπορεις κανείς να διαλέγει τους γείτονές του. «Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Είναι καλύτερο να το κάνουμε με ειρήνη και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν ήταν αμφίδρομη. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στο ΕΛΚ πως διανύουμε περίοδο έντασης με την Τουρκία. «Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητήσουμε ξανά για την Τουρκία τον Ιούνιο. Λάβαμε στήριξη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος, που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Δεν θα κάνω ψυχανάλυση στον Ερντογάν -Δεν νοούνται ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία

Στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενεργειακές προκλήσεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως θα ληφθούν νέα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων από Ευρωπαίους ηγέτες πλεόν, δεν νοείται.

Κυρώσεις και ενεργειακές προκλήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι μετά από διαβουλεύσεις οι «27» βρήκαν κοινό τόπο συνεννόησης. «Περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, θα σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να μη χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της ενεργειακής τροφοδοσίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα εξελίσσεται ταχύτατα σε πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη. «Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες».Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU από το οποίο η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από τον Ιούλιο ξεκινά το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη και θα προχωρήσει μόνη της σε μέτρα στήριξης των πολιτών.

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, ο πρωθυπουργός είπε πως «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη "νύφη" απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε με λεπτομέρειες στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επιθετικές ενέργειες της γείτονος. «Ενημέρωσα πως τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν δεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία σε αυτή την τακτική να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε. «Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και την παρουσίαση σε αυτόν των τουρκικών προκλήσεων και του χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως κατέστησε σαφές στον Γερμανό καγκελάριο ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων πρέπει να τελειώσει. «Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται δύο κράτη μέλη της ΕΕ και να τηρούνται πολιτικές ίσων αποστάσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να εμπλακεί σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στην Τουρκία. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα».

Ακρίβεια σε ρεύμα και καύσιμα

Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. «Στην αρχή ήμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας ώστε να καταλήξουμε γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση τη βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς που είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση».

Όσον αφορά τη βενζίνη, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. «Όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση από το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας όταν είμαστε έτοιμοι».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως ο ίδιος σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: