ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την τουρκική προκλητικότητα προτάσσει ο Ανδρούλακης στους ευρωπαίους

Νίκος Ανδρουλάκης
Είναι σαφές πως στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με ανησυχία την «εμπρηστική» ρητορική του καθεστώτος της Άγκυρας
ΙΝΤΙΜΕ

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με ανησυχία την «εμπρηστική» ρητορική του καθεστώτος της Άγκυρας

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την καταπιεστική πολιτική που εφαρμόζει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις επαφές που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Είναι σαφές πως στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με ανησυχία την «εμπρηστική» ρητορική του καθεστώτος της Άγκυρας, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει αναταραχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – και όχι μόνο.

Παράλληλα, όμως, στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί και έντονη ενόχληση για τον «χλιαρό» τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι και οι νατοϊκοί σύμμαχοι αυτή τη συμπεριφορά του τούρκου Προέδρου και των συν αυτώ. Όχι μόνο δεν καταδικάζουν την άκρως επικίνδυνη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αντίθετα παρακολουθούν αμέτοχοι αυτή τη συμπεριφορά, ζητώντας από τις δύο πλευρές «να τα βρούνε», γενικώς και αορίστως.

«Η τακτική του κατευνασμού και των “ίσων αποστάσεων” από εταίρους και συμμάχους είναι καιρός να σταματήσει», αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, αναφερόμενοι στην απαράδεκτη στάση των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα αυτό είχε την ευκαιρία να το θέσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους ευρωπαίους αξιωματούχους που συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε και πάλι την ανάγκη η Κομισιόν, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να προχωρήσουν άμεσα σε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων του καθεστώτος, αλλά και στην επιβολή εμπάργκο όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Τις προτάσεις αυτές τις έχει καταθέσει και κατά το παρελθόν, ως ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Πάντως, προς ώρας, οι σύμμαχοι συνεχίζουν να κωφεύουν μπροστά στην αναθεωρητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως, βέβαια, κωφεύουν και για την καταπάτηση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν γίνει κανόνας στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το όργιο καταστολής σε βάρος του κόμματος HDP, με τον πρώην επικεφαλής του Σαλαχετίν Ντεμιτράς και δεκάδες στελέχη του να βρίσκονται στα κελιά του τουρκικού κράτους.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχει διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για την πλήρη απαγόρευση ενός κόμματος που η δύναμη του ξεπερνάει το 12% του εκλογικούς σώματος, το οποίο αντιμετωπίζεται ως «τρομοκράτης».

Χθες, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Mithat Sancar και τον ευχαρίστησε για τον αγώνα που κάνει για μία δημοκρατική και ειρηνική Τουρκία.