ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 11 μ.μ. της 6ης Μαΐου η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Στις 11 μ.μ. της 6ης Μαΐου η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Στις 11 το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με την Singular Logic

Αρχικά, οι υπεύθυνοι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συλλογή και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων υποστήριζαν ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση θα μπορούσε να δοθεί στις 9.30 το βράδυ. Όμως, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των εκλογών, κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει δύο ώρες αργότερα, δηλαδή στις 11 το βράδυ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση είναι να ανταποκριθεί το 50% του δείγματος των 5.000 εκλογικών τμημάτων από τις 56 εκλογικές περιφέρειες.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας θεωρούν ότι με την πρώτη εκτίμηση θα υπάρξει σαφής εικόνα για την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Όμως, για τα μικρότερα κόμματα που η είσοδός τους στην επόμενη Βουλή κρίνεται οριακά, ενδέχεται να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η ανακοίνωση της ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος (με μικρή απόκλιση κοντά στο 0,5%) οφείλεται στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT), που χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

Μιλώντας σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Εσωτερικών, οι υπεύθυνοι της Singular διαβεβαίωσαν ότι το σύστημα είναι απολύτως ασφαλές από επιθέσεις hackers, που άλλωστε είχαν επιτεθεί και σε προηγούμενες εκλογές.