ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2012: Η Ολγα Κεφαλογιάννη μιλάει για τον Βοτανικό

Εκλογές 2012: Η Ολγα Κεφαλογιάννη μιλάει για τον Βοτανικό

Η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής στην Α' Αθηνών, Ολγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Πράσινη» και μίλησε για τον Παναθηναϊκό και την ανάγκη υλοποίησης της «Διπλής Ανάπλασης».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ολγας Κεφαλογιάννη στην «Πράσινη»:

Η ημέρα των εκλογών πλησιάζει. Η απόφαση του κάθε πολίτη για το τι θα επιλέξει τελικά, είναι κρίσιμη καθώς μιλάμε για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές διαδικασίες στην ιστορία της Ελλάδας. Ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές, υπάρχουν πολλοί που όπως και όλοι μας, έχουν το «τριφύλλι» στην καρδιά! Μία από αυτές είναι και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία είναι υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στην Α' περιφέρεια Αθηνών.

Η κ. Κεφαλογιάννη, κατάγεται από πολιτική οικογένεια και πάνω απ' όλα Παναθηναϊκή! Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Πατέρας της ήταν ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε εγγραφεί στον Παναθηναϊκό στα μέσα της δεκαετίας του '70, βοηθώντας το «τριφύλλι». Μητέρα της η Ελένη Βαρδινογιάννη, δικηγόρος και φυσικά μέλος της οικογένειας που έχει συνδέσει το όνομά της με την ΠΑΕ.

Στα 37 της χρόνια, η κ. Κεφαλογιάννη έχει διατελέσει ήδη δύο φορές βουλευτής Ρεθύμνης, όντας μάλιστα η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί με την Νέα Δημοκρατία στο όμορφο νησί της Κρήτης. Είναι δικηγόρος με σπουδές στα νομικά και τις διεθνείς σχέσεις. Το 1997 απέκτησε το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα χρόνο μετά, αποφοίτησε από το King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό της δίπλωμα LL.M. (Master of Laws) στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου Επιχειρήσεων.

Ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος της απονεμήθηκε το 2006 από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University, Βοστώνη, Η.Π.Α. στις Διεθνείς Σχέσεις. Από το 1998, έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σημαντικό σταθμό στην καριέρα της, θα αποτελέσει η θέση της Ειδικής Συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού σε νομικά θέματα, από το Μάιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2006. Σήμερα είναι εταίρος σε δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα.

Έχει εκδώσει το βιβλίο «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα» στις εκδόσεις «Λιβάνη».

Διατέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2007-2009).

Σήμερα είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 είναι υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένη με τον Μάνο Πενθερουδάκη, ο οποίος διετέλεσε οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. της «πράσινης» ΠΑΕ.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στην «Π» για την προσπάθειά της, ανέλυσε το πλάνο και τις σκέψεις της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομάδα που έμαθε να αγαπά από την στιγμή που γεννήθηκε!

-Ο πατέρας σας Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν κοντά στον Παναθηναϊκό και μάλιστα είχε εγγραφεί στον σύλλογο στα μέσα της δεκαετίας του 70΄ αφήνοντας την δική του σφραγίδα...

«O πατέρας μου αγαπούσε υπερβολικά τον αθλητισμό και ήταν πάντα κοντά στον Παναθηναϊκό. Με τρόπο ουσιαστικό, ειλικρινή και αθόρυβο. Αυτή η έμπρακτη στήριξη για τον σύλλογο μας και τους αθλητές του, ήταν μια σημαντική προσφορά που με εμπνέει και με κάνει να θέλω και εγώ, ακολουθήσω το παράδειγμά του».

-Έχετε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με ερωτήσεις προς την Βουλή. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία προώθησης του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης;

«Πρέπει να μπει τέλος στις καθυστερήσεις, τις υπεκφυγές και την αδιαφορία. Να υπάρξει προγραμματισμός και πολιτική βούληση από την πλευρά των αρμόδιων. Η υλοποίηση της διπλής ανάπλασης, είναι έργο που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων στη Λ. Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό. Θα λύσει πολλά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Γι' αυτό τους ζητάμε να προχωρήσουν επιτέλους το έργο και να πάψουν να στρέφουν την πλάτη σε υπαρκτές, μεγάλες ανάγκες των κατοίκων των δύο περιοχών».

-Πόσο ωφέλιμη θα ήταν η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου για τον Παναθηναϊκό και την εικόνα της Αθήνας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ωφελιμότητα της διπλής ανάπλασης. Ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να λύσει το αυτονόητο θέμα της στέγασής του σε ένα σύγχρονο, μεγαλύτερης χωρητικότητας γήπεδο. Παράλληλα, θα αποσυμφορηθεί η περιοχή γύρω από το τωρινό γήπεδο, όπου θα δημιουργηθούν ποιοτικοί δημόσιοι χώροι, ενώ πολύ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για το Βοτανικό, που με τη διπλή ανάπλαση μπορεί να κερδίσει το κρίσιμο στοίχημα της αναβάθμισής του».

Λαθρομετανάστευση, διαφθορά και τουρισμός

Η κ. Κεφαλογιάννη, ανέλυσε τις σκέψεις και τα θέλω της, αναφορικά με τρία πολύ σημαντικά προβλήματα του τόπου μας. Το πρώτο είναι η λαθρομετανάστευση και η ασφάλεια των πολιτών. Ακολούθως η διαφθορά την οποία λίγο πολύ όλοι την έχουν βιώσει στο πετσί τους και τέλος, αναφέρθηκε στον τουρισμό. Τομέας στον οποίο ενεργοποιείται από το 2009, ως υπεύθυνη της ΝΔ.

-Έχετε αναφέρει ότι η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης με ένα ουσιαστικό σχέδιο, ποιο είναι αυτό;

«Ένα ρεαλιστικό σχέδιο με στρατηγικό στόχο και μέτρα, που θα κλείνουν ένα, ένα τα μέτωπα της εγκληματικότητας. Δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που πάει να εφαρμόσει τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για καθαρά κομματικό προεκλογικό του συμφέρον. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις 'σκούπα' στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορούν να αποδώσουν, αν δεν έχεις μεταναστευτική πολιτική, που θα κάνει πιο γρήγορη τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, το οποίο στην παρούσα μορφή του, κρατάει τους λαθρομετανάστες για παρατεταμένο διάστημα στη χώρα σε καθεστώς παρανομίας. Σας αναφέρω άλλο ένα παράδειγμα της προχειρότητας που πρέπει να αποφύγουμε. Το πρόβλημα των ναρκωτικών, λένε ότι το έλυσαν, επειδή κάποιες πιάτσες 'καθάρισαν'. Στην πραγματικότητα, απλώς το μετατοπίζουν διαρκώς από τη μια γειτονιά στην άλλη».

-Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αποκατάσταση των αδικιών και της διαφθοράς που υπάρχουν σε διάφορους τομείς της ελληνικής κοινωνίας;

«Εμείς λέμε, διαφάνεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη παντού. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε καμία αδικία. Δεν ανεχόμαστε τη διαφθορά, την οποία και θεωρούμε νούμερο ένα εχθρό της ανάπτυξης. Η πάταξή της, είναι προϋπόθεση για το 'νοικοκύρεμα' στα οικονομικά της χώρας και για ένα κράτος πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Σε αντίθεση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που όπως αποδεικνύεται συνεχώς, έχει ανεχτεί άδικες, μεροληπτικές και αδιαφανείς νοοτροπίες, εμείς θα επιδιώξουμε άμεσα μετά τις εκλογές την κατάργησή τους».

- Ποιο είναι το πρόγραμμα της παράταξης σας για τον τουρισμό και τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί να δώσει στην χώρα;

«Το συνοψίζω σε τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, να ξαναδημιουργηθεί το αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, για να μπορούν τα ζητήματα του κλάδου να προχωρούν άμεσα και αποτελεσματικά. Δεύτερον, να δοθεί έμφαση στη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού και στην αποκατάσταση της εικόνας του, που έχει πληγεί πολύ σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια. Τρίτον, να υλοποιηθούν υποδομές που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη ειδικών μορφών, όπως είναι ο Συνεδριακός Τουρισμός. Δε νοείται μια πόλη για παράδειγμα σαν την Αθήνα, με τέτοιο συσσωρευμένο κεφάλαιο υποδομών και υπηρεσιών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να μένει πίσω στη συγκεκριμένη αγορά, επειδή κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσει το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, που μένει 'κολλημένο' σε ατελείωτες γραφειοκρατίες».

Το όραμα για την Αθήνα

Ως υποψήφια στην Α' περιφέρεια Αθήνας, η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει καταστρώσει ήδη το πλάνο της για το πώς θα ξεπεραστούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία των εμπόδων από το παραεμπόριο και την αλλαγή της εικόνας της Αθήνας, μέσω πολεοδομικών παρεμβάσεων. Σε αυτό το κομμάτι, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και η διπλή ανάπλαση που ενδιαφέρει άμεσα τον Παναθηναϊκό.

-Ποια είναι η στρατηγική και το όραμα σας για την «δύσκολη» περιφέρεια της Α΄ Αθηνών στην οποία είστε υποψήφια .Πρόκειται για μια περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες...

«Στέκομαι ενδεικτικά σε τρεις σημαντικούς στόχους της Στρατηγικής μου για την Αθήνα. Πρώτος και κύριος στόχος, η ασφάλεια. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πρωτεύουσα των γκέτο, των ναρκωτικών και της πορνείας. Πρέπει επιτέλους να δοθούν μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις για τη δημόσια ασφάλεια. Δεύτερος στόχος, η προστασία των εμπόρων από το παραεμπόριο, το οποίο τους στερεί τεράστια μερίδια από τον τζίρο τους. Τρίτος, ο στόχος των πολεοδομικών παρεμβάσεων, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν, το έργο πνοής της διπλής ανάπλασης, που πρέπει, επαναλαμβάνω, να υλοποιηθεί άμεσα».

«Ανάπτυξη με δίκαιο κοινωνικό πρόσωπο»!

Τέλος, η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ευελπιστεί η ΝΔ πως θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη είναι ο στόχος, προκειμένου να δείξει το κόμμα ότι νοιάζεται για την κοινωνία και να ξεπεράσει τα προβλήματα που μαστίζουν καθημερινά τον έλληνα πολίτη.

-Το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας για να βγει με ασφάλεια η χώρα από τον σκόπελο της κρίσης είναι...

«Η αλλαγή όσων δεν έχουν λειτουργήσει σωστά για τη χώρα στη συνταγή του Μνημονίου και η αντικατάστασή τους με πολιτικές για την ανάπτυξη. Δεν έχει νόημα να ασχολείσαι μόνο με τους δημοσιονομικούς στόχους και έξω, στην κοινωνία, να έχεις όλο και πιο πολλούς, φτωχούς πολίτες. Νοικοκυριά που βουλιάζουν στην ανασφάλεια. Άνεργους και εμπόρους που βάζουν λουκέτα. Αυτό έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δε νοιάστηκε για την κοινωνία. Πήρε μέτρα που διέλυσαν την κοινωνία. Οδήγησαν πιο χαμηλά, ακόμα και τον ήδη χαμηλοσυνταξιούχο ή τον χαμηλόμισθο. Αυτό θα το αλλάξουμε. Ανάπτυξη, με δίκαιο κοινωνικά πρόσωπο. Αυτό είναι το πλάνο μας σε μια φράση, και είμαι πεπεισμένη πως μπορούμε να το πετύχουμε».