ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Οδηγείται σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα, σφάλματα

Βολές Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Οδηγείται σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα, σφάλματα

Παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη από τις εξελίξεις στη Μαδρίτη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι οδηγείται «σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα, σφάλματα».

Παράλληλα, ο πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα, έστω και τώρα, στο και πέντε», να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα «ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κυρίου Ερντογάν».

Παράλληλα, ζήτησε να βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και να αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα «ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F16 στην Τουρκία».

Αναλυτικά η παρέμβαση Τσίπρα για τα Εθνικά:

Αμερικανικά F-16 στη Τουρκία

«Πριν λίγα λεπτά η Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16, τονίζοντας μάλιστα ότι “η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ”.

Και αναρωτιέμαι αν τα παπαγαλάκια θα συνεχίσουν να μιλάνε για απομονωμένο Ερντογάν. Και αν θα συνεχίσουν να αλλάζουν τη συζήτηση επί του θέματος. Διότι είχαμε προειδοποιήσει και τότε είχε πει ο πρωθυπουργός ότι είναι ψέματα. Τελικά δεν είναι ψέματα».

Αναβαθμίζεται η Τουρκία την ώρα που έχει βλέψεις στο Αιγαίο

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί χτες μόλις, με τα άρθρα 7 και 8 (σημείο 7) του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη».

«Είμαστε επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις, αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο».

Με το «Turkegean» η Άγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο

«Είμαστε ανήσυχοι, γιατί μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου».

«Δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη εμπορικό σήμα Turkegean, με ευρωπαϊκή σφραγίδα. Ένα σήμα που επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο».

«Είμαστε ανήσυχοι, γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την, επιτρέψτε μου να πω, "επιλεκτική όραση και ευαισθησία των μεγάλων συμμάχων", προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει παράνομα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας».

«Και είμαστε τέλος, ανήσυχοι ακόμη πιο πολύ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί με όλα αυτά. Και όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη».

«Για ποιο πράγμα ακριβώς, από όλα τα παραπάνω είμαστε ικανοποιημένοι; Που αντί να καταθέσουμε ένσταση στην ΕΕ, αφήσαμε στην Τουρκία να μονοπωλεί και επισήμως τον όρο Αιγαίο;

Εσείς δεν ήσασταν που μας λέγατε το όνομά μας η ψυχή μας; Και κοντέψατε να αναποδογυρίσετε το κόσμο για τη Βόρεια Μακεδονία; Που πήγατε όλοι εσείς τώρα; Που κρυφτήκατε; Είσαστε ικανοποιημένοι;».

«Που είναι ο κος Γεωργιάδης; Θα έπρεπε να παραιτηθεί, αλλά κάνει ΕΔΕ για ένα θέμα που έχει αυτός την ευθύνη. Αλλά έτσι είναι οι “εθνικόφρονες”».

Οι προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα

«Ή μήπως είστε ικανοποιημένοι με το μνημόνιο Τουρκίας-Φιλανδίας- Σουηδίας; “Ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”! Αυτό δήλωσαν επίσημες πηγές εχθές. Αλήθεια δεν επηρεάζει;»

«Τι απέγιναν οι κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία; Πως ακριβώς θα μπορεί αύριο αυτή η κυβέρνηση που δηλώνει ικανοποιημένη από μια Συμφωνία, που δίνει τη δυνατότητα σε Σουηδία και Φιλανδία να άρουν το εμπάργκο και πουλάνε όπλα στην Τουρκία, αύριο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα για F16; Που ήδη ανακοινώνουν ότι θα κάνουν. Ή την Γερμανία να μη πουλήσει υποβρύχια; Ή την Ισπανία αεροπλανοφόρα;»

«Πως θα στηρίξει το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ; Αφού δηλώνουμε ικανοποιημένοι με τη στήριξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας;».

«Πολύ φοβάμαι ότι η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα».

«Γιατί με τη στάση του αυτή αποθρασύνει την Άγκυρα, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά «ικανοποιείται» κιόλας με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο».

Να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα

«Τον καλώ, τον καλούμε, έστω και τώρα, στο και πέντε, να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται».

«Σήμερα θα συναντηθεί με τη Σουηδή Πρωθυπουργό. Σήμερα θα υπάρξουν συνομιλίες Μπάιντεν – Ερντογάν. Να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κυρίου Ερντογάν».

«Ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F16 στην Τουρκία. Να ξεκαθαρίσει με δυο λόγια ότι δεν είμαστε δεδομένοι. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι».

«Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω, ότι μια τέτοια πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια».

«Διαφορετικά, αν ο κύριος Μητσοτάκης επιμείνει στη ΙΧ εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει, στην πολιτική του δεδομένου και ταυτόχρονα ικανοποιημένου συμμάχου όταν η Δύση υποχωρεί έναντι των Τουρκικών αξιώσεων, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό, τι ακολουθήσει».