ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2012: Εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα απόψε

Εκλογές 2012: Εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα απόψε

Για πρωτόγνωρη κατάσταση ασάφειας και ρευστότητας μιλούν άπαντες οι δημοσκόποι, αφού αδυνατούν να προσδιορίσουν με την ελάχιστη βεβαιότητα την επιλογή των αναποφάσιστων.

Μέχρι και χθες οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες κατέγραφαν ότι το 15% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει σήμερα όταν βρεθεί μπροστά στην κάλπη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων διεξήγαγαν έρευνες ακόμα και χθες, ενώ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τα προηγούμενα χρόνια η ημέρα του Σαββάτου πριν τις εκλογές ήταν ημέρα ανάπαυλας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από σήμερα το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ που κλείνουν οι κάλπες, με μεγάλη προσοχή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα προσπαθήσουν να προβλέψουν μέσω των exit polls τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στις 7 το απόγευμα τα τηλεοπτικά κανάλια θα παρουσιάσουν αυτά τα αποτελέσματα και οι ερευνητές που θα βρίσκονται στα στούντιο θα τονίσουν τις επιφυλάξεις τους.

Στις έρευνες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και στα σημερινά exit polls, η ειλικρινής ανταπόκριση του κόσμου είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Αρκετοί πολίτες αρνούνταν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, άλλοι δεν απαντούσαν αυτό που πίστευαν και αρκετοί δεν έπαιρναν στα σοβαρά τις ερωτήσεις.

Σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, οι ερευνητές έπρεπε να διακρίνουν την ειλικρίνεια των απαντήσεων και ανάλογα να απορρίψουν ή να συμπεριλάβουν τις απαντήσεις στην έρευνα.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τα exit polls. Η συμμετοχή του κόσμου θα βοηθήσει προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Όμως από τις 7 και μετά, καθώς θα συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις τα πραγματικά αποτελέσματα, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα είναι σε θέση να προβλέψουν το αποτέλεσμα κατά προσέγγιση, πριν τις 11 το βράδυ, αν και προβλέπεται να εκτυλιχτεί εκλογικό θρίλερ άνευ προηγουμένου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στις 9 η ώρα το βράδυ θα υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση.