ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αντιδρούν τα «ξένα κέντρα αποφάσεων»

Πώς αντιδρούν τα «ξένα κέντρα αποφάσεων»

Είναι άγνωστο το πώς θα αντιμετωπίσουν οι θεσμικοί πιστωτές της χώρας το χθεσινό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ, ουσιαστικά, προαναγγέλλουν επαναληπτικές εκλογές στο επόμενο 40ήμερο, ενώ πληροφορίες από το ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, «απειλούν» ακόμα και με διακοπή της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο της ελληνικής βοήθειας.

Από τις Βρυξέλλες, αυτό το οποίο προσπαθούσαν ως αργά χθες το βράδυ να κάνουν, ήταν μια αποκωδικοποίηση του αποτελέσματος, χωρίς ωστόσο να έχουν έρθει σε κάποιας μορφής απευθείας επικοινωνία με την Αθήνα.

Παρόλα αυτά, ορισμένες πηγές υποστήριζαν ότι «η Ευρώπη είναι συνηθισμένη από πολιτικές ...εκκρεμότητες», οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα δείξει κατανόηση.

Θα δείξει όμως; Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί, στην πράξη, μέσα στις επόμενες ώρες.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να γίνουν επίσημες δηλώσεις αντίδρασης από την Επιτροπή.

Αυτές θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα, για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στο αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Μια άλλη ένδειξη θα αποτελέσει η έλευση ή μη του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν στην Αθήνα προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Ωστόσο, κι αυτή «είναι στον αέρα» από χθες το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες που έρχονται από τα «ξένα κέντρα αποφάσεων» κάνουν λόγο για μια άτυπη παράταση που θα δοθεί στην χώρα μας, προκειμένου να καταλήξει στο νέο σχήμα διακυβέρνησης της.

Το περιθώριο αυτό λήγει κατά πάσα πιθανότητα έως τα τέλη Ιουνίου ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου, είτε γίνουν επαναληπτικές εκλογές είτε όχι. Για μετά, κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα, σε αυτή τη φάση...