ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταξιούχοι – Μικρομεσαίοι: Ο Τσίπρας «φλερτάρει» τους ψηφοφόρους της Δεξιάς

Συνταξιούχοι – Μικρομεσαίοι: Ο Τσίπρας «φλερτάρει» τους ψηφοφόρους της Δεξιάς
Στη μεσαία τάξη επικεντρώνεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Να πλησιάσει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στέκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις και οι οποίες δέχονται πλήγματα από την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας τις τελευταίες ημέρες όλο το βάρος στους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Μεσαία τάξη

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2019, είναι η «αφαίμαξη» της μεσαίας τάξης. Το παραδέχονται ανοιχτά όλοι στην Κουμουνδούρου – αν και προσθέτουν πως «αναγκάστηκαν» να το κάνουν εξαιτίας της τρόικας. Και στις κάλπες το πλήρωσαν ακριβά.

Κατά τη διάρκεια των λοκ ντάουν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε μεγάλο βάρος στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ΕΒΕ. Ειδικά στους καταστηματάρχες της εστίασης, που χτυπήθηκαν όσο λίγοι από τις απαγορεύσεις. Επίσης, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε πέρσι το καλοκαίρι, ήταν εν πολλοίς αφιερωμένο στη μεσαία τάξη.

Πλέον, πλησιάζοντας (;) προς τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βρεθεί ξανά κοντά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αφού τα κρατικά «μπιλιετάκια» της επιστρεπτέας προκαταβολής, έφτασαν στις πόρτες τους. 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να καταβάλλουν 3 δις. ευρώ, τις ίδιες μέρες που θα να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να δώσει τη χαριστική βολή σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές που τώρα αλαζονικά χαρακτηρίζουν «ζόμπι» οι υπουργοί του», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, επί του θέματος.

Συνταξιούχοι

Την ίδια στιγμή, αν και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ την περίοδο 2010-2014 προχώρησαν 13 φορές σε περικοπές συντάξεων, στη μνήμη των περισσότερων έχει μείνει η μία περικοπή που προήλθε από το 3ο μνημόνιο.

Όμως, η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που επαναθεσμοθέτησε την 13η σύνταξη που έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με απλά λόγια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «κοροϊδεύει» επανειλημμένα τους συνταξιούχους.

«Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους, όταν μιλάγατε για ψίχουλα και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικά μερίσματα σε όλους της συνταξιούχους, όταν θεσμοθετήσαμε τη 13 σύνταξη, όταν τους εξαπατήσατε στα αναδρομικά και είπατε «μη κάνετε προσφυγές, θα τα πάρετε όλοι», υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταργήσει από τώρα την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στο ξεπάγωμα των συντάξεων και όχι την 01.01.2022.

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποσπάσει τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους από την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας. Με δεδομένο, πάντως, ότι αυτές οι δύο κοινωνικές ομάδες αποτελούν διαχρονικά τη μεγάλη εκλογική «δεξαμενή» της συντηρητικής παράταξης, θα χρειαστεί να καταβάλει καθημερινή προσπάθεια για να το πετύχει.