ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάφας: «Οι πολίτες θα τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη ό,τι και να προπαγανδίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ»

Μπαλάφας: «Οι πολίτες θα τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη ότι και να προπαγανδίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ»
Ο Γιάννης Μπαλάφας.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Ο Γιάννης Μπαλάφας μίλησε μεταξύ άλλων και για την υπόθεση Λιγνάδη στο Newsbomb.gr.

Τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, καθώς οι πολίτες θα τιμωρήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ότι και να προπαγανδίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ», εκφράζει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Γιάννης Μπαλάφας.

Με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα της Β´ Αθηνών, κατηγορεί τον πρωθυπουργό «ότι προσπαθεί να προστατεύσει φίλους του που είναι τελεσίδικα καταδικασμένοι στην συνείδηση των πολιτών».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα στο Newsbomb.gr

Κύριε Μπαλάφα, για ακόμα μία χρονιά γινόμαστε μάρτυρες πυρκαγιών οι οποίες καίνε περιουσίες και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Τι πρέπει στην Πολιτική Προστασία για να αλλάξει για να αντιστραφεί -στα πλαίσια πάντα του δυνατού- αυτή η κατάσταση;

«Τα έχουν πει οι αρμόδιοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς. Για παράδειγμα το να προσληφθούν πυροσβέστες, δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να καταλάβεις την αναγκαιότητά του. Το να υπάρχει επάρκεια σε μέσα πυρόσβεσης δεν είναι θέμα πολιτικής αντίληψης, είναι απλή λογική. Οι κρίσιμοι «κρίκοι» που εξακολουθούν να λείπουν στην αλυσίδα της πυρόσβεσης-πυροπροστασίας είναι η στελέχωση των δασαρχείων με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα αναλάβει ενεργό ρόλο σε τοπικό επίπεδο, η σωστή εκπαίδευση της Πυροσβεστικής και, φυσικά, η πρόληψη.

Πρόληψη σημαίνει έγκαιρος καθαρισμός, διάνοιξη οδών και αντιπυρικών ζωνών και συνεχής εγρήγορση και επαγρύπνηση. Επίσης, απαιτείται η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να κάνει τους καθαρισμούς (σε δάση και δρόμους) που της αναλογεί. Βεβαίως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και μας το θυμίζει με κάθε τρόπο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε αυτή την κατεύθυνση. Επομένως πρέπει να ληφθεί σειρά μέτρων με βάση συγκεκριμένη στρατηγική και όχι με βάση τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης…».

Πως απαντάτε στην κυβέρνηση που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δηλητηριάζει» την πολιτική ζωή του τόπου και πως ο λόγος του είναι «τοξικός», με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη;

«Θαυμάζω την ικανότητα του κ. Μητσοτάκη στην ίδια πρόταση να κατηγορεί εμάς για «τοξικότητα» και ταυτόχρονα να μιλά για «εκτσογλανισμό». Θαυμάζω την ικανότητα του να κατηγορεί άλλους ότι δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και ταυτόχρονα να παραπέμπει σε ειδικά δικαστήρια πολιτικούς του αντιπάλους για πλημμελήματα! Θαυμάζω τον κ. Μητσοτάκη που κυκλοφορεί μόνο με τεράστια συνοδεία αστυνομικών και να δηλώνει ικανοποιημένος από την πολιτική του.

Αν και οι πολίτες ήταν ικανοποιημένοι, τι την χρειάζεται την αστυνομική προστασία; Σε ότι αφορά την υπόθεση με τον βιαστή ανηλίκων(με δικαστική απόφαση) Λιγνάδη, ίσως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι το να προσπαθεί να προστατεύσει φίλους του που είναι τελεσίδικα καταδικασμένοι στην συνείδηση των πολιτών, απλά τον παρασέρνει στην συλλογική ηθική απαξίωση».

Καταλαβαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δρα σαν να βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. Όμως, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα εξαντλήσει τη τετραετία. Πιστεύετε ότι εν τέλει θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία γεγονότα δείχνουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο. Οι πυρκαγιές, η ακρίβεια, η κοροϊδία με τα διάφορα pass και πολλά άλλα έχουν επιδεινώσει την «εικόνα» της κυβέρνησης. Η οργή των πολιτών (και ειδικά της νεολαίας) είναι παραπάνω από εμφανής και εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία (δείτε το τι γίνεται σε συναυλίες και κάθε είδους παραστάσεις).

Πρόσφατα έγινε γνωστή και μια μελέτη σύμφωνα με την οποία περίπου 1,6 εκ συμπολίτες μας δεν θα καταφέρουν φέτος να κάνουν διακοπές. Σε όλους αυτούς τι θα πει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη; Ψηφίστε μας γιατί τα κάναμε όλα τέλεια; Μα ο κόσμος γνωρίζει την πραγματικότητα, ότι και να του προπαγανδίζουν από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Και θα τους τιμωρήσει για αυτό».

Το ότι «καταρρέει», πάντως, δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας…

«Εγώ βλέπω τις δημοσκοπήσεις του κόσμου. Οι βουλευτές της ΝΔ και τα κυβερνητικά στελέχη όπου εμφανίζονται αμέσως γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών και αποδοκιμασιών. Ειδικά οι υπουργοί χρειάζονται αστυνομική συνοδεία για να πάνε, για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο.

Το ακούω και από συναδέλφους της ΝΔ που δυσκολεύονται να περιοδεύσουν στις περιφέρειες τους. Βλέπω στα social media πόσο αρνητικά είναι τα περισσότερα σχόλια επωνύμων χρηστών (λέω επωνύμων διότι δεν λαμβάνω υπόψη τα ανώνυμα τρολ του συστήματος Μαξίμου). Να το ξεκαθαρίσω: Στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κ. Μητσοτάκης σίγουρα είδε τις πραγματικές δημοσκοπήσεις, πριν μιλήσει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ελπίζει ότι μέχρι την άνοιξη θα έχει θετικό έργο να επιδείξει. Εμείς ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία για το καλό του κόσμου. Όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις προτεραιότητες που εκδηλώνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Δυστυχώς το κύριο μέλημά τους είναι πως θα διευκολύνουν τους κομματικούς φίλους και τους οικογενειακούς κολλητούς τους. Αυτό δεν μας προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις που να αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών. Για να το πω πιο απλά, το μυαλό τους είναι στα προσωπικά οφέλη, την διαπλοκή και τη διαφθορά…».

Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, όπως μας λέτε, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας;

«Τότε ο καθένας θα τεθεί προ των ευθυνών του. Εμείς ψηφίζοντας την απλή αναλογική εκφράζαμε εμπράκτως την πρόθεσή μας για κυβερνήσεις συνεργασίας. Επιμένουμε σε αυτή τη λογική. Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν συνέργειες ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Αν όμως δεν υπάρξει με ευθύνη των άλλων δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων αυτή η συνεργασία, τότε θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ. Δεν το λέω σαν απειλή, αλλά είναι η θεσμική πρόβλεψη. Σε δεύτερες εκλογές είναι δεδομένο ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και το ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει. Τότε τα διλήμματα θα είναι ισχυρότερα και το πιθανότερο είναι να ισχυροποιηθούν περαιτέρω τα δυο πρώτα κόμματα.

Ας το σκεφθούν λοιπόν πολύ καλά πριν απορρίψουν την πρόταση συνεργασίας που εμείς εδώ και καιρό τους απευθύνουμε».