ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεγάλη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Η μεγάλη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Στιγμιότυπο από την δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάγου για την 48η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
INTIME

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστασιακούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών για την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η δεξίωση ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου της Δημοκρατίας, που έκανε μεταξύ άλλων λόγο για μια ημέρα με «ιδιαίτερο συμβολικό αποτύπωμα και βάρος για τη δημοκρατία μας», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της «στους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, σε αυτούς που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ελευθερία όλων μας», ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη απουσία της Φώφης Γεννηματά.

Στην ομιλία της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε μήνυμα ενότητας, αναζήτησης συναινέσεων και συγκλίσεων για το καλό του τόπου, εν μέσω σκληρών διλημμάτων και δύσκολων επιλογών σε ένα αβέβαιο και απειλητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε την gallery:

Στην δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, παρευρέθηκαν επίσης άτομα από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων και δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, άτομα με Αναπηρία, στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, άτομα από τον χώρο της Υγείας, διακεκριμένοι επιστήμονες, αθλητές, επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της Οικονομίας, κάτοικοι ακριτικών περιοχών, αριστεύσαντες μαθητές, στελέχη Αεροπυρόσβεσης, καθώς και η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών με τον προπονητή τους.

Στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκαν η Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, γενετιστής, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης, ο Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron, ο Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός- επιστήμονας του διαστήματος, η Λίλιαν Στεφανάκη, δήμαρχος Γαύδου, ο Παναγιώτης Πατέλης, φαρμακοποιός στην ακριτική Χάλκη, η οικογένεια του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε την ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, κατά την διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών του περασμένου έτους.

Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός - Πηγαίνετε διακοπές

Πολλά χαμόγελα, πειράγματα και φυσικά συζητήσεις σε πηγαδάκια καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την 48η επέτειο της αποκατάσταστασης της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε πιο χαλαρό ύφος, έστω και… στο πόδι, αν και ήταν εμφανές πως τα χαμόγελα και οι λιγοστές κουβέντες ήταν περισσότερο για λόγους ευγένειας και επειδή το επέβαλε η μέρα, πάρα ηθελημένα.
«Ο μόνος που είχε διάθεση να κάνει κουβέντα ήταν ο κ. Κουτσούμπας», είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον διάλογο που είχε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εγώ στόμα έχω και μιλιά δεν έχω», απάντησε γελώντας ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως ήταν λογικό, οι δημοσιογράφοι δεν έχασαν ευκαιρία να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό τόσο για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες όσο και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας πως γίνονται πολλές κινήσεις σε επίπεδο Ε.Ε για το 15% (φυσικό αέριο). «Για να υπάρχει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πρέπει να υπάρχει και πραγματικό αντικείμενο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έφυγε τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς από το Προεδρικό Μέγαρο καθώς υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους καλεσμένους για μια σειρά θεμάτων από το ενεργειακό μέχρι τα ελληνοτουρκικά.

Χαλαρή ήταν η συζήτηση των δημοσιογράφων και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την κουβέντα να εστιάζει περισσότερο στην κατάσταση της υγείας του κ. Τσίπρα, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως ανάρρωσε γρήγορα από τον κορονοϊό και πως αυτή τη φορά ήταν ασυμπτωματικός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε πως τον Δεκαπενταύγουστο θα βρεθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια.