ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης στο Newsbomb.gr: Αναγνωρίζω στον κ. Μητσοτάκη τη βαθιά γνώση του καναπέ

Ο Χρήστος Σπίρτζης
Ο Χρήστος Σπίρτζης
Intimenews

«Στα θέματα της δημοκρατίας δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις», επεσήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στην υπόθεση των «υποκλοπών» που απασχολεί τον πολιτικό κόσμο της χώρας τις τελευταίες ημέρες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr

«Είναι αδιανόητο για Ευρωπαϊκή και Δημοκρατική χώρα, η κυβέρνηση να σιωπά μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος μαζί με το επιτελικό κομματικό κράτος, που έχει οικοδομήσει.

Συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στο Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα

Κύριε Σπίρτζη, πριν από λίγες ημέρες, ένας πολιτικός αρχηγός, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατήγγειλε -επί της ουσίας- ότι κάποιοι αποπειράθηκαν να παρακολουθήσουν το κινητό του τηλέφωνο. Πιστεύετε ότι το κίνητρο αυτής της πράξης ήταν πολιτικό;

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του, έχει αποδείξει από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας ότι δεν αντέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν μπορεί να ανεχτεί την διαφορετική άποψη, την ελευθεροτυπία, τις αντιδράσεις όσων διαφωνούν μαζί τους. Προσπαθεί να χειραγωγήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί η χώρα στην 108η θέση. Στοχοποίησε όσους διαμαρτύρονταν και θεσμοθέτησε τον νόμο περί συναθροίσεων. Τελευταία αποκαλύψαμε ότι θάβει από την επικαιρότητα γεγονότα, χρησιμοποιώντας την Ελληνική Αστυνομία ως βραχίονα του προπαγανδιστικού της μηχανισμού από τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη. Δεν θα μου προξενούσε καμία έκπληξη αν έχει διολισθήσει και σε αντιδημοκρατικότερες διαδικασίες. Η υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες παρακολουθήσεων για τις οποίες ζητάμε απαντήσεις και η κυβέρνηση δεν έχει την δημοκρατική ευαισθησία να απαντήσει. Προσβάλει το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς και δεν απαντά ούτε στις συνεχείς ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη παρακολούθηση του κινητού του. Πριν μερικούς μήνες κατήγγειλε ίδιο περιστατικό ο δημοσιογράφος κος Κουκάκης και η ιστοσελίδα Isnsidestory, έπειτα από τη λήξη άλλης παρακολούθησης του από την ΕΥΠ, με άλλη πρακτική. Πριν από αρκετούς μήνες δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών απεκάλυψαν σήματα της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, δημοσίων λειτουργών, δικηγόρων, πολιτών, ακόμα και παιδιού επειδή η ζωγραφιά του δημοσιεύθηκε στην Le Monde.

Είναι αδιανόητο για Ευρωπαϊκή και Δημοκρατική χώρα, η κυβέρνηση να σιωπά μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις.

Η δικαστική έρευνα θα μας δείξει αν ήταν πολιτικά ή όχι τα κίνητρα πίσω από τις παρακολουθήσεις. Όταν όμως η ίδια η Ε.Υ.Π. έρευνα κατά καιρούς το πολιτικό υπόβαθρο πολιτών, σύμφωνα με τα σήματα που απεκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, αντιλαμβανόμαστε όλοι αν το κίνητρο θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το νοσηρό κλίμα και το έλλειμα δημοκρατίας που υπάρχει πλέον στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα μετά από τις αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να μας απαντήσει γιατί άλλαξε τον νόμο της ΑΔΑΕ, που αφορά την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται.

Οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να μας απαντήσει γιατί η ΕΥΠ και ίσως και άλλες κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν το λογισμικό που αποκαλύφθηκε.

Οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να μας απαντήσει πως η χώρα μας έφτασε στην 108η θέση στην ελευθερία του τύπου. Πως φτάσαμε επί της κυβερνήσεως του στο σημείο ντροπής να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχηγούς κομμάτων που παρακολουθούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος μαζί με το επιτελικό κομματικό κράτος, που έχει οικοδομήσει.

Γιατί ζητήσατε να έρθει ο αρχηγός τις ΕΥΠ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί περιμένετε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό επί του θέματος…

Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη, των συνεργατών του και των Υπουργών του σε σχέση με τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στα συνεχή ερωτήματα μας αποδεικνύει ότι έχουν να κρύψουν πολλά. Οι διαρροές στον τύπο από την συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, που ο Διοικητής της ΕΥΠ, επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις της ΕφΣυν, της παρακολούθησης του κ. Κουκάκη αλλά και την πιθανή χρήση του λογισμικού παρακολούθησης predator δικαιώνουν το αίτημα μας να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ο διοικητής της ΕΥΠ. Απομένει να απαντήσει και ο κ. Μητσοτάκης.

Να υπενθυμίσω ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα του κ. Μητσοτάκη, ήταν αυτό του επιτελικού κράτους, που ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για την ΕΥΠ. Να υπενθυμίσω επίσης ότι άλλαξε τον νόμο, για τα τυπικά προσόντα που όφειλε να έχει ο Διοικητής της ΕΥΠ, για να τοποθετήσει τον άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, που δεν εκπλήρωνε τις τυπικές προϋποθέσεις.

Στα θέματα της δημοκρατίας δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, που δεν συνάδουν με τον σκοπό της ΕΥΠ και δεν αφορούν εθνικά θέματα και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σε τι αναφέρεστε όταν λέτε ότι «κρύβουν υποθέσεις»;

Μια σειρά γεγονότων τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τις κρατικές υπηρεσίες και την Ελληνική Αστυνομία, αποκρύπτοντας γεγονότα από τους δημοσιογράφους, τα ΜΜΕ που τόσο «υπερασπίζεται» και τους πολίτες. Πριν λίγες ημέρες αποκάλυψα σε συζήτηση νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι στις 9 Ιουλίου για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. που έχει υπηρετήσει και ως υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι αρχές την απέκρυψαν. Απέκρυψαν επίσης επιθέσεις σε τράπεζες, εταιρείες, οχήματα και εταίρες security. Η ΕΛ.ΑΣ δεν ενημέρωσε και δεν εξέδωσε ούτε μία τυπική ανακοίνωση λίγων λέξεων. Η ενημέρωση έγινε μέσω site από την ανάληψη ευθυνών. Φαντάζεστε τι θα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης αν η ΕΛΑΣ είχε τέτοια λειτουργία επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Σήμερα μάθαμε πάλι από την ανάληψη ευθύνης για εκρηκτικό μηχανισμό στο Ειρηνοδικείο Αχαρνών, που επίσης δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση του γεγονότος από την ΕΛΑΣ. Θέλουν να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους και του ακροδεξιού δόγματος του «Νόμου και της Τάξης». Ιδιαίτερα μετά την συμπεριφορά «αστυνομικών» να χτυπούν στο πρόσωπο άνθρωπο δεμένο που προσάγουν, να ρίχνουν χημικά σε συμπολίτη μας σε αναπηρικό καροτσάκι, να προσάγουν και να χτυπούν νέο άνθρωπο στην Θες/νικη γιατί στο σημείο που στεκόταν έκοβε τον αέρα του «αστυνομικού», αποδεικνύεται ότι η ακροδεξιά αντίληψη και νοοτροπία έχει την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο δήθεν Νόμος και η δήθεν Τάξη πλέον εξυπηρετεί τις κομματικές σκοπιμότητες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του και τους πολιτικούς δογματισμούς της ακροδεξιάς πτέρυγας του. Καθημερινά η ενημέρωση, η αλήθεια, η δικαιοσύνη και Δημοκρατία κατακρεουργείται στο όνομα των πολιτικών σκοπιμοτήτων του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Δεδομένων όλων αυτών που βιώνουμε η θέση 108 της χώρας για την ελευθερία του τύπου είναι μάλλον τιμητική…

Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των «πυροσβεστών του καναπέ», στους οποίους αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανός να μιλάει για κατηγορία "πυροσβεστών του καναπέ" διότι έχει αφανίσει τους πραγματικούς πυροσβέστες αφήνοντας υποστελεχωμένη ολόκληρη την πυροσβεστική υπηρεσία και τοποθετώντας από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε κομματική ηγεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ήταν άλλωστε τόσο έκδηλη η πολιτική σχέση Μητσοτάκη – Ηγεσίας της Πυροσβεστικής, που σε κάθε μία από τις μεγάλες περσινές καταστροφές ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, ως μη όφειλε, δεν ξεχνούσε να τον ευχαριστήσει, στις τηλεοπτικές του παρεμβάσει.

Αν ήμουν «πυροσβέστης του καναπέ», ασκώντας κριτική μακριά από τους πολίτες που έχουν πληγεί, μακριά από τις περιοχές που έγιναν στάχτη, σε ωραία κλιματιζόμενα γραφεία στην οδό Πειραιώς και τυμβωρυχόντας πάνω στον πόνο των συμπολιτών μας θα ήμουν στέλεχος του κ. Μητσοτάκη.

Θα ήταν όμως λογικό ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, ένας δημοσιογράφος να μετρήσει σε πόσες πυρκαγιές, σε πόσες φυσικές καταστροφές ήμουν εκεί και εγώ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο Πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους πολίτες, τους εθελοντές, τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη και σε πόσες οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται σε προστατευμένες συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με κάποιους Δημάρχους, πάντα παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

Eμείς παραμένουμε δίπλα στους πολίτες και την ώρα της μάχης και την ώρα της αποκατάστασης. Καταγράφουμε τα προβλήματα και είμαστε δίπλα στον κόσμο μέχρι να επιλυθούν, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.

Παραταύτα, αναγνωρίζω στον κ. Μητσοτάκη την βαθιά γνώση του καναπέ…

Δεν μας δόθηκε στη ζωή μας η ευκαιρία να την αποκτήσουμε όσο εκείνος…

Γνωρίσαμε όμως την βαθιά γνώση του ανθρώπινου πόνου, της αγωνίας των ανθρώπων που έχουν πληγεί, των πυροσβεστών που δίνουν τη μάχη και για τη φωτιά και για τη δουλειά τους, των αυτοδιοικητικών που στέκονται δίπλα στους πολίτες τις κρίσιμες στιγμές. Γι αυτό και μένουμε μακριά από την μικροπολιτική και την τυμβωρυχία, πάνω στις στάχτες και τις καταστροφές.

Θα ήταν καλό τώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη, να αποκτήσει κι εκείνος την δική μας βαθιά γνώση του ανθρώπινου πόνου, μακριά από τους καναπέδες του. Θα τον βοηθήσει …

Εκτιμάτε ότι εν τέλει και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές το φθινόπωρο;

O Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του βρίσκεται σε σύγχυση. Φαίνεται πως άλλα σκέφτεται, άλλα δίνει ως διαρροές και αφήνει να εννοηθούν και εν τέλει άλλα πράττει παίζοντας με τους θεσμούς. Ο ίδιος όμως γνωρίζει πότε θα αποφασίσει να αποδράσει μέσω των εκλογών. Εμείς θέλουμε εκλογές και αύριο αν γίνεται για να σταματήσει το συντομότερο αυτός ο κατήφορος για τη χώρα.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και αυτό το μήνυμα δίνει και η κοινωνία. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και το μήνυμα πλέον της πολιτικής αλλαγής είναι ρητό και ξεκάθαρο. Είτε αύριο είτε σε έναν χρόνο είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα του επιτελικού χάους που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, είναι πλέον προαπαιτούμενος όρος για την επιβίωση του ελληνικού λαού και αυτό το ξέρει καλύτερα ο ίδιος ο λαός, που σήμερα υποφέρει.