ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσα οι αλλαγές στην ΕΥΠ: Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Άμεσα οι αλλαγές στην ΕΥΠ: Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
pixabay.com

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του προαναγγέλλοντας αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθούν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά. Μεταξύ άλλων έχει αποφασισθεί η επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών. Σχετική πρόβλεψη υπήρχε και κατά το παρελθόν, καταργήθηκε όμως το 2018.

«Η υπόθεση ανέδειξε, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του συμπληρώνοντας πως «η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε.

Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Γι' αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου».

Συμπλήρωσε πως «όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.

Ο νέος Διοικητής είναι ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή».

Σε ότι αφορά τις αλλαγές, τις καθόρισε σε 4 πεδία:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.