ΠΟΛΙΤΙΚΗ

A. Τσίπρας: Τι θα έκανα αν γινόμουν πρωθυπουργός

A. Τσίπρας: Τι θα έκανα αν γινόμουν πρωθυπουργός

Αρνητική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτηρίζει μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Α. Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως στόχος του κόμματός του είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου είναι βάρβαρο και αναποτελεσματικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι κακός μάγειρας η Ελλάδα, αλλά κακή η συνταγή

«Η συνταγή που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχει αποτύχει», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι πλέον δεν έχουν νόημα οι απειλές στην Ελλάδα ότι αν δεν εφαρμοστεί η λιτότητα θα φύγει από το ευρώ, καθώς οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου θα ήταν καταστροφικές για την ίδια την ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι όσο η οικονομία είναι σε πτώση τίποτε δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη διαφωνία του με τον πυρήνα, με την φιλοσοφία του μνημονίου.

«Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, η Ελλάδα θα γίνει μια τριτοκοσμική χώρα μέσα στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Τι θα έκανα αν γινόμουν πρωθυπουργός

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ικανοποίησή του που όλο και περισσότερες δυνάμεις στην Ελλάδα κάνουν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.

«Με ρωτάτε τι θα έκανα αν είχα τη δυνατότητα να είμαι πρωθυπουργός. Ναι θα πήγαινα στη Σύνοδο Κορυφής και θα τους έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα οδηγεί στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία και στη Δημοκρατία οφείλει κανείς να σέβεται την πεποίθηση των πολλών και οι πολλοί δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε. Να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο πρόγραμμα για το καλό όλων μας. Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αν τελικά δεν τους πείθαμε ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν τελικά πολύ δύσκολα. Αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα.

Στην ερώτηση, ποιά είναι η άποψή του για την Α. Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Γερμανίας και όχι ως μια πραγματική ηγέτης της Ευρώπης.