ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις κινήσεις ετοιμάζει η ΕΕ για την Ελλάδα, αν βρεθεί λύση

Τρεις κινήσεις ετοιμάζει η ΕΕ για την Ελλάδα, αν βρεθεί λύση

Μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Αθήνα και να χαλαρώσει κάπως το κλίμα της έντασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα επιχειρούν οι Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν ότι αν τελικώς βρεθεί μια κυβερνητική λύση στην χώρα, τότε, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να επεξεργαστεί λύσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος της προεκλογικής αλλά και της μετεκλογικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, εξετάζεται –για την ακρίβεια, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη– η παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας επίτευξης του στόχου που κάνει λόγο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Μάλιστα, η ίδια πρόβλεψη θα γίνεται και σε άλλες χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ, που αντιμετωπίζουν ανάλογο ζήτημα.

Επίσης, ειδικά για τη περίπτωση της Ελλάδας σχεδιάζεται, εδώ και καιρό, η μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κομμάτι της ανάπτυξης, μέσω της παροχής περισσότερων και μεγαλύτερων δανείων στη χώρα μας.

Οι συνθήκες φέρονται να έχουν ωριμάσει, προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο και σύντομα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Τέλος, επειδή το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ρευστότητας, υπάρχει πρόθεση επίσπευσης των διαδικασιών για την αμεσότερη εκταμίευση των δανείων που προβλέπονται στη βάση της συμφωνίας για το μνημόνιο 2.

Πρόκειται για μια απόφαση – κλειδί, καθώς αυτή τη στιγμή, η απουσία cash από την αγορά είναι αυτή που τη στραγγαλίζει και υποθάλπει κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψής της. Και με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν όλοι, ειδικά στους κόλπους της τρόικας, που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καλύτερα από τον καθένα, πλέον.