ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Τσίπρας: Παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
INTIME NEWS

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των παρακολουθήσεων και ιδιαίτερα εκείνης του Νίκου Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο ως «τιμητής», αλλά ως κατηγορούμενος.

«Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου.

Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά παράβαση του Άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα. Είναι αξιόποινη πράξη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις ως προς τον λόγο που ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ τέθηκε υπό παρακολούθηση, προτείνοντας, μάλιστα στον πρωθυπουργό να σταματήσει ο ίδιος την ομιλία του και να μιλήσει εκείνος ανοιχτά για το θέμα.

«Γιατί παρακολουθούσατε τον ευρωβουλευτή, τότε υποψήφιο και σήμερα αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος ;

Ποιος είναι ο λόγος “εθνικής ασφαλείας”, που επικαλείστε, και σας οδήγησε να προχωρήσετε στην παρακολούθηση των επικοινωνιών του κου Ανδρουλάκη, είτε με συμβατικές, είτε με τεχνολογικά πιο εξελιγμένες πρακτικές, είτε για σατανική σύμπτωση με συνδυασμό και των δύο;

Δώστε μου μια απάντηση. Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μια απάντηση. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ζήτησε να μάθει ποιοι πολιτικοί βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

«Μας είπατε ότι δεν γνωρίζατε»

«Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, να δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους “εθνικής ασφάλειας”; Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει το λόγο της εθνικής ασφάλειας; Ο ίδιος μαζί με τους εκλεκτούς του συνεργάτες;».

«Όχι μόνο γιατί είστε ο πρωθυπουργός αλλά και γιατί το πρώτο πράγμα που πράξατε με την ανάληψη της διακυβέρνησης ήταν να περάσετε με νόμο την ΕΥΠ αποκλειστικά στη δική σας ευθύνη.

Και το δεύτερο, να αλλάξετε το νόμο για να διορίσετε τον εκλεκτό σας κο Κοντολέοντα, ενώ ο ίδιος δε πληρούσε ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση αυτή».

«Μας έχετε πει ότι δεν το γνωρίζατε. Να δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια που επικαλείστε. Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένο καταλογισμό. Γιατί αυτό επικαλείστε.

Ότι είστε τόσο ανεύθυνος και ανεπαρκής που ακόμα και ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο στενός σας συγγενής, λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία σας.

Δε τους ρωτήσατε να μάθετε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Σήμερα, τώρα που συζητάμε, τον γνωρίζετε τον λόγο εθνικής ασφάλειας; Και δεν καταλαβαίνετε ότι οφείλετε να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία;»

«Όταν νομοθετήσατε μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ότι παρανόμως παρακολουθείται, και μετά το αίτημά του να διερευνηθεί από την Αρχή και να ενημερωθεί για τον λόγο αυτής».

«Όταν λοιπόν τότε, ξαφνικά, σας έπιασε να νομοθετήσετε την απαγόρευση στην Ανεξάρτητη Αρχή της δυνατότητας -και της δημοκρατικής υποχρέωσης λέω εγώ – να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, όταν αυτή έχει αρθεί πάλι δε γνωρίζατε τι ακριβώς νομοθετείτε και γιατί ακριβώς το κάνετε;

Πάλι δε ξέρατε… Δεν ήσασταν δηλαδή εσείς πρωθυπουργός; Κάποιος άλλος νομοθετούσε εν αγνοία σας».

«Εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθηθεί ο Ανδρουλάκης»

«Πείτε μας, λοιπόν, έστω για ποιο λόγο ετέθη υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης; Και αυτός πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών;»

«Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, με Αρμένιους και με Ουκρανούς.

Μην εξευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μη κάνετε τα πράγματα χειρότερα, αφήνοντας να σέρνεται μια υποψία εθνικού κινδύνου, ή εθνικής μειοδοσίας, που προσβάλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον Πρόεδρό του.

Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα.

Ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας.

Για αυτό τον ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη. Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσο και οι προθέσεις σας. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Κ.Μητσοτάκη είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας»

«Κύριε Μητσοτάκη, όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δε διστάσατε να χρησιμοποιήστε παρακρατικές μεθόδους με στόχο την εδραίωσή σας στην εξουσία. Αλλά η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας».

Με την αθλιότητα της επιβολής της πιο προκλητικής αδικίας, της πιο προκλητικής διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Της επιθυμίας σας να συνεχίζετε να κυβερνάτε και να μοιράζεστε με τους γνωστούς σας φίλους, τα ιμάτια του δημόσιου πλούτου, ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και πολλαπλασιάζει τις τάξεις της νέας φτώχειας».

«Οικογενειακός παρακρατικός μηχανισμός»

«Δεν είναι μια κακιά στιγμή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη, και Κύριος οίδε πόσων και ποιων άλλων.

Είναι οι άκρες, μόνο οι άκρες, ενός οικογενειακού παρακρατικού μηχανισμού, που στήθηκε μεθοδικά, και με πλήρη γνώση του εγκληματικού του χαρακτήρα, από σας κύριε Μητσοτάκη και το περιβάλλον σας».

Μόνο που μέσα στην υπέρμετρη αλαζονεία σας, δε λογαριάσατε ότι στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία. Δεν έχουμε πια, ούτε θέλουμε να έχουμε πρίγκιπες και βασιλιάδες.

Έχουμε Δημοκρατία με τα ελαττώματα, τις ατέλειες και τις αντιφάσεις της. Αλλά Δημοκρατία κύριε Μητσοτάκη.

Και στη Δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου. Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του. Και σήμερα οφείλετε να απολογηθείτε. Να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που σας έθεσα».

«Κανείς πολιτικός δεν είναι ασφαλής»

«Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε ότι «a priori κανείς δεν εξαιρείται».

«Κύριε Μητσοτάκη, αυτά είναι ανήκουστα, ανατριχιαστικά πράγματα. Πείτε μας, λοιπόν, εδώ και τώρα πόσοι ακόμη εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού παρακολουθούνται. Όσο δεν απαντάτε, όλοι σε αυτή την αίθουσα είναι εν δυνάμει στόχοι. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση».

«Ναι, φυσικά και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού ως προς το ποιος θεωρείται ύποπτος ή εχθρός; Ποιος μπορεί να νιώθει ασφαλής, όταν ο διοικητής της ΕΥΠ λέει ότι κανείς δεν εξαιρείται και ο Πρωθυπουργός αρνείται να διαβεβαιώσει την εθνική αντιπροσωπεία;».

«Βλέπω από την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή. Ακούστε, δε θα σας σώσει η σιωπή. Επιτρέπετε και ανέχεστε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωρη εκτροπή. Δεν αναλογίζεστε που οδηγείται η χώρα;».

Αλλάξτε τον νόμο

«Η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα κιόλας την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του Νόμου 4790/2021, με το οποίο απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του Απορρήτου».

«Αν λοιπόν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου, όπως ήταν πριν τη παρέμβασή σας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να διερευνήσει. Αν πάλι το αρνηθείτε, επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά την ενοχή και το φόβο σας για νέες αποκαλύψεις».

«Παραιτηθείτε τώρα»

«Επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη δεν είναι ολίσθημα, λάθος, αμέλεια, αφέλεια, άγνοια».

«Αλλά η κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου που έχει την υπογραφή του κου Μητσοτάκη. Όσο για εσάς, κύριε Μητσοτάκη, δε νομίζω πια ότι έχετε και πολλές επιλογές.

Για την ακρίβεια έχετε δύο. Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και "κινήσεις πανικού" που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας».

«Σας ενθαρρύνω, με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Παραιτηθείτε και μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή και τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας».

«Οι υποκλοπές, η κακοποίηση του κράτους δικαίου, οι καθεστωτικές πρακτικές, δεν μπορούν να γίνουν πια ανεκτές από το δημοκρατικό λαό μας. Σε ότι μας αφορά και σε ότι αφορά πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα».