ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MARC: Μπροστά με 8,5% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - «Αγκάθι» η ακρίβεια

Δημοσκόπηση MARC: Μπροστά με 8,5% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - «Αγκάθι» η ακρίβεια
Δημοσκόπηση MARC: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ανατροπή υπέρ Ανδρουλάκη στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Δημοσκόπηση MARC: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ανατροπή υπέρ Ανδρουλάκη στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Αλώβητη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων φαίνεται ότι βγαίνει η κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης της MARC που διεξήχθη μετά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό. Αντίστοιχα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πρωταγωνιστούν στην κριτική κατά της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις φαίνεται να αποκομίζουν μικρά οφέλη.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της MARC για την εφημερίδα Πρώτο ΘΕΜΑ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32% στην πρόθεση ψήφου (32,2% στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% έναντι 23% τον Ιούλιο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ποσοστό 12,3% έναντι 11,8% τον Ιούλιο.

Για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΚΚΕ 5,4% (5,5% τον Ιούλιο), Ελληνική Λύση 5% (4,8% τον Ιούλιο), ΜεΡΑ25 3% (2,8% τον Ιούλιο).

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τα πρωτεία με 46% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες, ενώ ανατροπή υπάρχει στη δεύτερη θέση όπου βρίσκεται πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 38,3% με τον Αλέξη Τσίπρα να υποχωρεί στην τρίτη θέση με 32,9% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες.

Στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 49,9%, ο Αλέξης Τσίπρας 33,3% ενώ 16,8% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, για τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πολίτες στην κορυφή των προβλημάτων που τους απασχολούν θέτουν με συντριπτικό ποσοστό αυτό της ακρίβειας με το 84,2% να ανησυχεί για τον χειμώνα που έρχεται ενώ αντίθετα στον πάτο της λίστας βρίσκεται το θέμα των παρακολουθήσεων με μόνο το 16% να δηλώνει ότι τους ενδιαφέρει το θέμα αυτό.

Στο ενδιάμεσο βρίσκονται θέματα όπως τα εθνικά και οι τουρκικές προκλήσεις για τα οποία ανησυχεί το 36,4% των πολιτών, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας για το 30,2% των ερωτηθέντων, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας για το 26,3%, η πανδημία του κορονοϊού για το 21,9%, το Μεταναστευτικό για το 17,5% και οι φυσικές καταστροφές 16,7%.