ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: «Η ΝΔ θα ψηφίσει παρών, χωρίς να αποδέχεται το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ»

Καιρίδης: «Η ΝΔ θα ψηφίσει παρών, χωρίς να αποδέχεται το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ»
Φωτογραφία αρχείου / InTime

«Θλιβερή υπόθεση» χαρακτήρισε την υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο βουλευτης της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση. Εμείς θα ψηφίσουμε παρών διευκολύνοντας την σύσταση της επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε ωστόσο εξαρχής ότι θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνηση στο παρελθόν όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις οποίες διαχρονικές αδυναμίας της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Με βάση τους δύο άξονες της διερεύνησης και της θεσμικής θωράκισης γίνεται πολύ συζήτηση για δύο θέματα, για το νόμιμο της παρακολούθησης και για τους λόγους της παρακολούθησης. Η επίκληση του νόμιμου της παρακολούθησης δεν έγινε για να υποβαθμιστεί το θέμα αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Υπό μία έννοια αν η παρακολούθηση ήταν παράνομη όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Θα έπρεπε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι χωρίς επικρίσεις για το θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηρίζοντας «αυτόκλητο υπερασπιστή του Ανδρουλάκη» τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προσφύγει νομικά κατά της ΕΥΠ. Ο βουλευτής τη ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και συμπλήρωσε: «Κατά την προσωπική μου επιθυμία ήταν σίγουρα λάθος γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχουν υπόνοιες για αντεθνική συμπεριφορά του μέλλοντος αρχηγό του τρίτου κόμματος. Άρα το πρόβλημα δεν είναι απλό, δεν αφορά καταρχάς μία παρανομία αλλά μία σοβαρή δυσλειτουργία που το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε. Αν ήταν το απλό θα έπρεπε να δεχτούμε ότι στη χώρα μας έχουμε δικαστικούς λειτουργούς, όπως η εισαγγελέας της ΕΥΠ που δρουν παράνομα και ακόμα περισσότερο αντισυνταγματικά. Στη βάση αυτή το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπίσουμε την σοβαρή δυσλειτουργία, προσθέτοντας φίλτρα θα την προστατεύουν στο μέλλον και δεν θα βλάπτουν την αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ».

Τέλος άφησε αιχμές για το Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι εκλήθη από τον κ. Γεραπετρίτη για να συναντηθεί και να ενημερωθεί από την διοικητή της ΕΥΠ και δεν το έπραξε.

«Επιχειρείται μία σύγχυση της υπόθεσης της ΕΥΠ με αυτή του predator. Η έκθεση της Αρχης Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών απ’ ό,τι φαίνεται πιστοποιεί ότι δεν αγοράστηκε, δεν νοικιάστηκε ούτε χρησιμοποιείται από κρατικές αρχές στην Ελλάδα. Για το ζήτημα αυτό κύριος Ανδρουλάκης έχει καταθέσει μήνυση. Για την υπόθεση της ΕΥΠ έχει επιλέξει την πολιτική οδό ενώ για την υπόθεση predator και την ποινική» σημείωσε ο κ. Καιρίδης και κλείνοντας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους δυο όρων υπουργούς του Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.