ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: «Ο Μητσοτάκης πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά»

Κατρούγκαλος: «Ο Μητσοτάκης πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά»
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Με ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτηση του στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους. Είπε τερατώδη ψεύδη. Έχετε αμφιβολία ότι παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν κι άλλοι πολιτικοί;» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Για να είναι νόμιμη μία παρακολούθηση και όχι απλώς νομότυπη, δεν αρκεί να υπάρχει ο τύπος της υπογραφής του αρμόδιου εισαγγελέα αλλά πρέπει να υπάρχει και νόμιμος ουσιαστικός λόγος. Άρα στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, ήταν κατάσκοπος δηλαδή ο κύριος Ανδρουλάκης και ήταν νόμιμη παρακολούθηση, άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος, είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη και ήταν εξαρχής παράνομη.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή, που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού. «Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σύψη στην καρδιά της Ελλάδας έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις αλλά και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα των προσπαθειών συγκάλυψης. Εμείς υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε και προκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία αν θέλει να καταθέσει την δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή για οποιαδήποτε περίοδο. «Δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας πάμε στα πολιτικά στοιχεία που δείχνουν ότι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη ή καλύτερα με τον κοριό στα αυτιά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, δικηγόρων, πολύ πριν την έκρηξη του σκανδάλου πριν από δύο μήνες. Δεν είναι καν το πλήθος των παρακολουθήσεων που δείχνουν Κυριάκο Μητσοτάκη. Το νέο στοιχείο είναι η άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού, η οποία δεν προκύπτει γενικά από την αντικειμενική του ευθύνη και το γεγονός ότι είναι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας με δική του απόφαση, ούτε καν με τις θεσμικές μεταβολές που επέφερε για να ενισχύσει τον πλήρη έλεγχο στην ΕΥΠ. Τα στοιχεία που θα σας αναφέρω στην συνέχεια δείχνουν πραγματικά μια ύπαρξη ενός ενός ιδιόμορφου δικτύου παρακολουθήσεων οργανωμένο από το σύστημα Μαξίμου, που συνδυάζει νομότυπες επισυνδέσεις της πρωθυπουργικής ΕΥΠ, παράνομες κατουσίαν γιατί λείπει το στοιχείο της εθνικής ασφάλειας, και εντελώς παράνομες παρακολουθήσεις μέσω του predator» ανέφερε και προσκόμισε σειρά δημοσιευμάτων για το θέμα.