ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Την ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης καταβάλλουν οι πολιτικοί αρχηγοί, που μετέχουν στο νέο γύρο των διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Στη συνάντηση, που διεξάγεται απόντος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετέχουν οι κ. κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Ωστόσο, η άρνησή τους να μετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας, με το πιθανότερο σενάριο την προκήρυξη εκλογών στις 10 ή στις 17 Ιουνίου.

20:58 Α. Σαμαράς: Η στήριξη των πολιτικών αρχηγών είναι αναγκαία. Μετά την άρνηση του κ. Κουβέλη για κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ -μια άρνηση αλαζονική- πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω από τον ΠτΔ να εξετάσει και την πρόταση του κ. Καμμένου, που αφήνει περιθώρια για τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα. Επιμένουμε στην αναγκαία ευρύτερη στήριξη. Όσο για την πρόταση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, είναι ξεκάθαρο ότι έχει σημασία ποια κόμματα θα στήριζαν μια τέτοια πρωτοβουλία. Πριν πάμε στα πρόσωπα, θα πρέπει κάποιος να εξετάσει ποιες δυνάμεις θα στήριζαν ένα τέτοιο σχήμα. Πρώτα πρέπει κανείς να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Βέβαια, σε έκτακτες καταστάσεις όπως η σημερινή, κάποιος θα πρέπει να εξετάσει και έκτακτες λύσεις. Ο λαός μας έχει δώσει εντολή όλοι μαζί να συνθέσουμε μια τέτοια κυβέρνηση. Ο καθένας αναλαμβάνει ιστορικά τις ευθύνες του.

20:49 Φώτης Κουβέλης: Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του ΠτΔ να παραστώ στη συνάντηση για να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα συγκρότησης κυβέρνησης. Είχα υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα. Δεν αξιοποιήθηκε η εντολή που δόθηκε στον κ. Τσίπρα. Προσήλθα με νέα πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα έπρεπε να ενσωματώνει και να εκφράζει την εντολή και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στην κάλπη της 6ης Μαΐου, την πολιτική που κρατάει τη χώρα στην ευρωζώνη, που θα έπρεπε να εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που αναφέρονται στα προηγούμενα πολιτικά στοιχεία. Δεν κατέστη δυνατό, γιατί δεν θέλησε αυτή τη συμμετοχή το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το βράδυ μια τέτοια οικουμενική κυβέρνηση δεν κατέστη εφικτή. Ο κ. Παπούλιας μας κάλεσε εκ νέου σήμερα. Και ανεζήτησε τη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση από προσωπικότητες. Είπα στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μία κυβέρνηση από τεχνοκράτες-προσωπικότητες, αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικής και κατέθεσα την αντίθεσή μου. Κι είπα ότι κι αν ακόμη συγκροτηθεί τέτοια κυβέρνηση, θα έπρεπε να ενσωματώνει τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίθεσή μου ήταν σαφής και κατηγορηματική. Ο κ. Παπούλιας συγκάλεσε τη σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή ότι αυτό που χρειάζεται είναι η οικουμενική κυβέρνηση. Κάναμε ό, τι είναι δυνατόν για να υπάρξει λύση. Θα προσέλθω και αύριο το μεσημέρι, επαναλαμβάνοντας όλα εκείνα που ανέφερα. Θα προσέλθω από θέση ευθύνης και με τις θέσεις που σας ανέφερα.

20:41 Ε. Βενιζέλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια, πρότεινε σήμερα στη συνάντηση που είχαμε με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων που θα στηριχθεί κοινοβουλευτικά από το μεγαλύτερο αριθμό κομμάτων. Προεκλογικά προτείναμε κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και μετά τις εκλογές προτείναμε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο την έξοδο από το μνημόνιο σε τρία χρόνια. Όταν συναντηθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα της δεύτερης διερευνητικής εντολής, είπαμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Κι όταν ο κ. Κουβέλης πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, το στηρίξαμε με όριο θητείας 2 ετών, με όριο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και με στόχο την απαγκίστρωση, επαναδιαπραγμάτευση. Γι αυτό στηρίζουμε και το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Δεν είναι φυσικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Θα μπορούσε στην κυβέρνηση αυτή να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ. Δεν αναγορεύουμε σε εγγυητή ή ρυθμιστή της κατάστασης κανέναν άλλον, ούτε τον κ. Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και την αλαζονική συμπεριφορά. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Προκειμένου όλοι να βρεθούν αντιμέτωποι με την κρίση, κανείς να μη νομίζει ότι υπάρχουν τεχνητές απειλές, ζητήσαμε από τον κ. Παπούλια να συγκαλέσει αύριο το μεσημέρι ευρύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα τοποθετηθούν όλοι, υπεύθυνα, ενώπιον του κ. Παπούλια και του ελληνικού λαού. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε με υπευθυνότητα μέχρι το τέλος.

20:35 Πληροφορίες ότι θα συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια, την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών πλην του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, κ. Νίκου Μιχαλολιάκου.

20:29 Χωρίς δηλώσεις απεχώρησε με το αυτοκίνητό του ο κ. Σαμαράς. Αναμένονται δηλώσεις από τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση συνεχίζεται.

20:28 Αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Βενιζέλος. "Δεν τελείωσε το θέμα" δήλωσε.

20:26 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Φώτης Κουβέλης απεχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο.

19:40 Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια.

19:37 Ο κ. Παπούλιας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα βάλει τα δυνατά του για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Για να δημιουργήσω νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ;» απάντησε.

19:33 Στο χώρο της σύσκεψης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

19:29 Με το αυτοκίνητο εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

19:27 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς. "Συνεχίζω κι αγωνίζομαι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης", τόνισε σε δήλωσή του, πριν εισέλθει στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

19:24 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο.

19:17 Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε επίσης:

Η τελευταία πράξη του πολιτικού αδιεξόδου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει ο Κουβέλης για την Οικουμενική

Δυσφορία Καμμένου γιατί δεν προσκλήθηκε στο Προεδρικό

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών