ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εθνικός συναγερμός του Κ. Παπούλια

Ο εθνικός συναγερμός του Κ. Παπούλια

Εθνικό συναγερμό εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο Προεδρικό Μέγαρο επισημαίνοντας με δραματικούς τόνους ότι «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπούλιας ενημερώνοντας ότι έγινε αποδέκτης ενός κρίσιμου σημειώματος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου αλλά και μετά από επαφές που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι άμεσος και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.

Η συνομιλία της κρίσιμης συνεδρίασης της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ξετυλίγεται από τα επίσημα πρακτικά που παρουσιάζει το newsbomb.gr, εμφανίζει τον κ. Παπούλια να σημειώνει ότι «η παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες». Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, ο κ. Παπούλια κάνει δραματική έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνοντας ότι « ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως.» και εξηγώντας ότι «έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ακυβερνησία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια του ελληνικού λαού και την ίδια την εθνική μας υπόσταση».

Ο κ. Παπούλιας εξηγεί ότι ενημερώθηκε για την τραγική «ταμειακή κατάσταση της χώρας» από τους ανώτατους αρμόδιους παράγοντες της χώρας καθώς και για «για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση». Παράλληλα, σημείωσε ότι είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπεί και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και πλέον είναι «εξαιρετικά ανήσυχος ... για την εικόνα των ευρωπαϊκών και οικονομικών δεδομένων».

Το απόσπασμα από τα πρακτικά είναι ενδεικτικό :'

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): «Με πήρε, όπως σας είπα, και μίλησα τηλεφωνικά με τον Ρομπέι, ο οποίος είναι ανήσυχος και μεταφέρει ακριβώς την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη πού πάει αυτή η ακυβέρνητη Ελλάδα». Επισήμανε ότι «Οι διαφορές των θέσεών σας είναι μικρές και ασήμαντες σε σύγκριση με το χρέος σας απέναντι στην πατρίδα» ενώ περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «Πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις αυτές και των τριών Κομμάτων είναι συμβατές μεταξύ τους και άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των τριών εντολοδόχων κομμάτων και ίσως και με κάποια από τα υπόλοιπα, όπως θα διερευνήσω στις συζητήσεις με τους Προέδρους τους. Εξάλλου στην Ευρώπη και μετά τις ελληνικές εκλογές και την επικράτηση του κ. Ολάντ, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα νέο κλίμα και θα είναι κρίμα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη μας επιτρέψει να το εκμεταλλευτούμε»