ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα στήριξης - Τα σενάρια και το «κλειδί» των ευρωπαϊκών αποφάσεων

ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα στήριξης - Τα σενάρια και το «κλειδί» των ευρωπαϊκών αποφάσεων
O Κυριάκος Μητσοτάκης.
INTIME

Στήριξη σε χιλιάδες νοικοκυριά θα προφέρει η κυβέρνηση μέσω των νέων παρεμβάσεων, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο υπουργείο Οικονομικών τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, με τους αρμόδιους να γράφουν και να σβήνουν με βασικό γνώμονα το πλεονάζων δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να μην θέσουν εν αμφιβόλω τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό επιτελείο έχει συντάξει μια λίστα με τις παρεμβάσεις που δύναται να εφαρμοστούν και τον τελικό λόγο για το τι θα ισχύσει τον έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αξιολογεί όλα τα δεδομένα και κυρίως τις προθέσεις της Κομισιόν, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τις αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι η αύξηση στο επίπεδο των 751 ευρώ του κατώτερου μισθού εντός του 1ου 3μήνου του 2022 αλλά και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων σε ποσοστό 6% – 7%.

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί στεγαστικό πρόγραμμα για νέους έως 29 ετών με την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για αγορά 1ης κατοικίας.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης νέο επίδομα καυσίμων (fuel pass 3), της επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με ταυτόχρονη χορήγηση κινήτρων για χρήση πετρελαίου ως κύριο μέσο θέρμανσης, χορήγηση επιταγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας Νομικών Προσώπων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ και μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.