ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις: Χωρίς δημοσίευση πρακτικών και υπό άκρα μυστικότητα

Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

Τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα αποφάσισε η πλειοψηφία για την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.

Κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομιά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής

Η Επιτροπή αποφάσισε να μην δημοσιοποιούνται και να μην διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Όσοι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής θελήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, όμως σε ειδική αίθουσα που θα φυλάσσονται για λόγους διασφάλισης του απορρήτου, θεμάτων σχετικών με την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 16 θετικές ψήφους. Κόμματα της μειοψηφίας πρότειναν οι συνεδριάσεις να μην μεταδίδονται μεν από το Κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, αφού πρώτα το προεδρείο ή η Επιτροπή αποφασίζει να παραλείπει από τη δημοσίευση αναφορές σε απόρρητες εθνικές πληροφορίες.

Επίσης, αποφασίσθηκε οι εργασίες της Επιτροπής να διεξάγονται τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν και αύριο στις 9 το πρωί, όπου θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του απορρήτου σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ. Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση στην Επιτροπή.

Τζανακόπουλος: Οι διαδικασίες δεν ξεκίνησαν καλά

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε: «Δυστυχώς οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά, δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς. Οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολυκομματικό προεδρείο αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και στις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης. Και έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων της κυρίας Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στην διαλεύκανση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης με 10 έτη φυλάκιση.

Αποδεικνύεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι την σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη»

Καραθανασόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει επίκληση απορρήτου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Εξεταστικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. «Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος είναι ότι η συνεδρίαση της επιτροπής πρέπει να ’ναι δημόσια υπό την έννοια ότι δημόσια να δίνονται τα πρακτικά τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στα κόμματα και στους δημοσιογράφους για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος για τα σοβαρά ζητήματα που συζητιούνται και αφορούν τα δικαιώματα του και τις ελευθερίες του.

Και ιδιαίτερα το θέμα της παραβίασης του απορρήτου επικοινωνιών και επειδή ακριβώς ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα δεν μπορεί να γίνεται σε κλειστές πόρτες και να υπάρχει επιλεκτική ενημέρωση για θέματα που τυχόν μπορεί να έχουν το χαρακτήρα του απορρήτου μετά από εξέταση της επιτροπής αυτά να μη γίνονται στη δημοσιότητα και είναι θέματα που αφορούν στρατιωτικά μυστικά απόρρητα. Θεωρούμε ότι επειδή η επιτροπή έχει εξεταστικό έργο και έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απορρήτου και δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απορρήτου γιατί ακριβώς τότε δεν έχει κανένα νόημα η εξέταση του κάθε μάρτυρα αν κρύβεται πίσω από την λογική του απορρήτου.

Δεν μπορεί να ισχύει αυτή η περίπτωση και η επιτροπή έχει το δικαίωμα και να εξετάσει χωρίς απόρρητο αλλά και να έχει πρόσβαση σε όλα τα υλικά ακόμα και σε αυτά που είναι διαβαθμισμένα γιατί δεν μπορώ να φεύγουν τέτοια υλικά και να γίνονται φέιγ βολάν ή να πηγαίνουν επιλεκτικά σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμάς η απόφαση της πλειοψηφίας μας βρίσκει αντίθετους και δεν διευκολύνει την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Λιακούλη: Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε: «Σήμερα η κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό.

Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου.

Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη.

Μαρκόπουλος: Οι μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ανέφερε: «Παρά την προσπάθεια όξυνσης από την πλευρά της μειοψηφίας η εξεταστική επιτροπή και το προεδρείο της υπερψηφίστηκαν και μάλιστα με ευρύτερη της Νέας Δημοκρατίας πλειοψηφία. Αυτό κάτι λέει. Από κει και πέρα στόχος μας παραμένει η διαφάνεια και να μάθει ο ελληνικός λαός τα πάντα. Μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν.