ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας «ξεθάβει» το «τσεκούρι του πολέμου» - Γιατί πήγε τώρα ο Σπίρτζης στον Άρειο Πάγο

Ο Χρήστος Σπίρτζης έξω από τον Άρειο Πάγο

Η αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παραλίγο να πέσει θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Pretador και στη συνέχεια υπήρξε θύμα «νόμιμης επισύνδεσης» από την ΕΥΠ, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

Το πολιτικό σκηνικό δεν είναι πλέον το ίδιο. Η κυβέρνηση βρίσκεται απολογούμενη και δεν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα. Το θέμα, μάλιστα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς την Παρασκευή αποκαλύφθηκε πως και το κινητό τηλέφωνο του Χρήστου Σπίρτζη παρακολουθούνταν μέσω Pretador.

Άκουγαν τον Τσίπρα

Το ποιοι και γιατί παγίδευσαν το κινητό του πρώην υπουργού, δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί. Το γεγονός, όμως, ότι δέχθηκε το ίδιο μήνυμα-παγίδα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη -που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ- μοιάζει με μια διαβολική σύμπτωση.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί επί της ουσίας την επίσημη είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ -που ναι μεν είχε κάνει παντιέρα του την υπόθεση, αλλά δεν είχε «έννομο» συμφέρον επ’ αυτής- στη σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά το γεγονός ότι εκείνοι που άκουγαν τον Χρήστο Σπίρτζη, άκουγαν παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα. Επομένως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν επί της ουσίας θύμα παρακολούθησης – κάτι που δίνει εντελώς διαφορετική διάσταση στην όλη ιστορία.

Γιατί πήγε τώρα ο Σπίρτζης στον εισαγγελέα;

Η ιστορία των παρακολουθήσεων έχει ανοίξει από τα τέλη του Ιουλίου, όταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε επίσημα την απόπειρα παρακολούθησης του μέσω του Pretador. Επομένως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται -άλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι όχι- το γιατί ο Χρήστος Σπίρτζης επέλεξε να ενημερώσει χθες την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως είπαν στο Newsbomb.gr πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, ο λόγος ήταν απλός. Έπρεπε πρώτα να έχουν «δεμένη» με κάθε τρόπο την υπόθεση παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη, πριν φτάσουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης από κανέναν.

Όταν, πλέον, τα στοιχεία ήταν αδιαμφισβήτητα, ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου -κάτι που είχε σαφή συμβολικό χαρακτήρα- πήγε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Επομένως, δηλώνουν ότι δεν είχαν κανέναν «ύπουλο σχέδιο», ούτε σκόπευαν να επισκιάσουν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπως υπονόησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Δεν έχουν άλλα στοιχεία

Οι ίδιες πηγές από την Κουμουνδούρου, ρωτήθηκαν από το Newsbomb.gr για το αν θα ακολουθήσουν και καταγγελίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφεραν, δεν έχουν κάποια άλλη ανάλογη ιστορία. Βέβαια, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι σε περίπτωση που η ΑΔΑΕ πραγματοποιήσει έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών -όπως έχει αιτηθεί εδώ και μέρες ο Αλέξης Τσίπρας- ότι δεν θα αποκαλυφθούν και άλλες δήθεν «νόμιμες επισυνδέσεις» βουλευτών.

Για την ακρίβεια, είναι σίγουροι πως η ΕΥΠ του Μητσοτάκη παρακολουθεί πολλούς ακόμα πολιτικού και δημοσιογράφους. Επομένως, το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το «αν παρακολουθούνται» κάποιοι, αλλά το «πόσοι και ποιοι».