ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2022 - Μητσοτάκης: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της ΔΕΘ

Ο Κυριάκης Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλίδειου προειδοποίησε για έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα» για τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο «λογαριασμός» πρέπει να επιστρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τιμές ρεύματος και προϊόντων. Η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε όπλο κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ήδη ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική.

Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Να μην επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ' αυτόν που την προκαλεί. Στον κ. Πούτιν».

Και συνέχισε:

«Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Η λύση δεν θα είναι όμως επαρκής αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Έστω και με καθυστέρηση οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στο ρυθμό της Αθήνας. Σε εθνικό επίπεδο οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Απορροφούμε το έως και 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα και αντικίνητρα για να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά. Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει 10 φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως την αύξηση. Όποιος λέει το αντίθετο λέει φθηνά ψέμματα σε ακριβή τιμή».