ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική επιτροπή για παρακολουθήσεις: Αυλαία για τις καταθέσεις μαρτύρων

Εξεταστική επιτροπή για παρακολουθήσεις: Αυλαία για τις καταθέσεις μαρτύρων

Με καταθέσεις των μαρτύρων επανεκκινεί η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.

Με τις καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Θεόδωρου Δαραβίλλα (2012 – 2015) και Γιάννη Ρουμπάτη (2015-2019) ξαναξεκίνησε στις 10:00 η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα, όπως είχε αποφασιστεί στις προηγούμενες συνεδριάστις.

Ανδρουλάκης: Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν τη Δημοκρατία

Από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «στόχος της παρακολουθήσεις της ΕΥΠ» ήταν η αυτονομία της παράταξής του.

«Ο πρωθυπουργός με κάλεσε να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν. Με καλεί όμως να κάνω κάτι, που έγινε παράνομα με νόμο της κυβέρνησής του. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου. Γιατί άραγε; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών, μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας».

Επεσήμανε ακόμα ότι «Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους. Στις δημοκρατίες, καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία».