ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο Εconomist - Σκυλακάκης: Η ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση

Συνέδριο Εconomist - Σκυλακάκης: Η ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο συνέδριο Economist
Intime / φωτογραφία αρχείου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα ακόμη και μετά τις εκλογές.

Tη βεβαιότητά του ότι η Ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση λόγω του υψηλού ποσοστού των επενδύσεων και των εισροών από το RFF, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα ακόμη και μετά τις εκλογές κάτι που διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο ίδιος αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, υποστήριξε ότι παραμένει αισιόδοξος για τρείς λόγους.

Πρώτον, η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πλέον σε μεγάλο ποσοστό έχουν ενσωματωθεί στο RFF, κατά συνέπεια δεν μπορεί οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αναβληθούν.

Δεύτερον, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθεί το RFF όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μέχρις στιγμής τόσο στις επιδοτήσεις όσο και στα δάνεια. Τα αποτελέσματα θα τα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών σε λίγες μέρες. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην προσπάθεια κινητοποίησης των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση κατά 30% στο δεύτερο μισό του 2022.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Γιάννης Τακίρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είμαστε εν μέσω τέλειας καταιγίδας. Υπάρχει μία σύσφιξη της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής με αύξηση επιτοκίων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, όπως είπε, είναι να δώσουμε τα εργαλεία επιδότησης του κόστους χρήματος στις επιχειρήσεις όπως άλλωστε συμβαίνει στα πλαίσια της Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία προσφέρει προγράμματα κάλυψης κινδύνου και εγγύησης.

Για το 2023 όπως αποκάλυψε ο κ. Τσακίρης σχεδιάζονται προγράμματα που θα μειώνουν το κόστος χρήματος με επιδοτούμενα προγράμματα επιτοκίου ώστε οι εταιρείες να επιβαρύνονται λιγότερο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΕΒRD για την Ελλάδα Peter Sanfey στην παρέμβαση του υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος είναι η διακυβέρνηση γενικώς. Μάλιστα στον τομέα αυτό η Ελλάδα στην κατάταξη της EBRD βρίσκεται χαμηλότερα από τη Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η EBRD έχει επενδύσει σημαντικότατα ποσά τα οποία υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ. «Αισθανόμαστε αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς τόσο το ΑΕΠ όσο και οι επενδύσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά. Ωστόσο μας ανησυχεί η υψηλή ανεργία καθώς και το Δημόσιο Χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου διευθύνουσα σύμβουλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που προσφέρει η τράπεζα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Ενδεικτικά παρουσίασε την πλατφόρμα Know your customer. Η ίδια δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα θα βοηθήσει τις ΜΜΕ να παρουσιάσουν το business plan σε όλες τις τράπεζες.

Τέλος, ο Χάρης Λαμπρόπουλος πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων υποστήριξε ότι στόχος είναι να «ξεκλειδώσουν» ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια. Όπως είπε το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τα κεφάλαια των 2,1 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται θα φθάσει τα 7 με 10 δισ. ευρώ στην οικονομία. «Ακούμε προσεκτικά τις ανάγκες της αγοράς και επιλέγουμε νέους fund managers. Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με 13 Funds και υλοποιούμε 39 επενδυτικά προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.