ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκλοπές και «γαλάζια σκάνδαλα» σε πρώτο πλάνο

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκλοπές και «γαλάζια σκάνδαλα» σε πρώτο πλάνο

Να χτυπήσει την κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών, που όχι μόνο δεν φαίνεται να κλείνει, αλλά αντίθετα, αποκτά νέο ενδιαφέρον, μετά τα όσα σημείωσαν σε ρεπορτάζ τους οι εφημερίδες «Νέα Σαββατοκύριακο» και «Βήμα της Κυριακής», επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από δέκα ημέρες, όταν συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνούσε την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σημειώσει με νόημα ότι η ιστορία όχι μόνο δεν ολοκληρώνεται εκεί, αλλά θα έχει σύντομα και συνέχεια.

Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρονταν στις κινήσεις που θα πραγματοποιούσε μια πιθανή δική του κυβέρνηση, που θα άνοιγε στο μέλλον ξανά τον φάκελο των υποκλοπών. Εστίαζε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα πραγματοποιούνταν λίγες ημέρες αργότερα, για να συζητήσει για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pretador.

Φαίνεται, όμως, πως τα δύο διαδοχικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Νέα Σαββατοκύριακο» και «Βήμα της Κυριακής», δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση. Στα εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρονται λεπτομερώς περιστατικά από φυσικές παρακολουθήσεις και από παρακολουθήσεις μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού predator, που στόχευαν σε πολιτικά πρόσωπα και σε επιχειρηματίες που είχαν αντιθέσεις με άλλους επιχειρηματίες.

Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα -που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση- κάνουν λόγο για παρακολουθήσεις ακόμα και κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής.

Με βάση τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του να απαντήσει αν πρόκειται να γίνουν εκλογές «με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και για το αν θα άρει το απόρρητο, δίνοντας κάθε έγγραφο και πληροφορία που θα ζητηθεί για τη χρήση του λογισμικού και επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν.

Είναι προφανές πως πέρα από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή ως «απολογούμενο» συνολικά για την υπόθεση των υποκλοπών. Άλλωστε, εδώ και τρεις μήνες, οπότε και αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «εγκέφαλο του παρακράτους» που παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Συνέχεια στο σκάνδαλο Πάτση…

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητάει εξηγήσεις για τη δράση του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Με ερώτηση τους προς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να μάθουν γιατί ο εν λόγω βουλευτής εκπροσωπούσε τη χώρα μας στο εξωτερικό, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα της εταιρείας του.

…και όχι μόνο

Παράλληλα με την υπόθεση Πάτση, η Κουμουνδούρου «ξεσκονίζει» όλες τις συμβάσεις των ΕΛΤΑ. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Πολάκης, η επιχείρηση έχει δώσει την τελευταία τριετία 50 εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλο όμιλο που δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στη χώρα μας και η οποία στη συνέχεια, με το μισό τίμημα, δίνει τη δουλειά σε υπεργολάβους.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στην εθνική πολεμική βιομηχανία

Ηλιόπουλος κατά Οικονόμου: Ξεπέρασε τον εαυτό στη διαστρέβλωση

Σεπόλια: Το πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ, ο «άπτερος» και η IP που τον «έκαψε»