ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στους... νοικοκυραίους με υπογραφή Δραγασάκη

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στους... νοικοκυραίους με υπογραφή Δραγασάκη

Πού στοχεύει η νέα στρατηγική, που άρχισε να ξεδιπλώνει η Κουμουνδούρου. Τι μηνύματα στέλνει στο εσωτερικό της χώρας και στους Ευρωπαίους.

Άνοιγμα τόσο εξ αριστερών όσο και προς το κέντρο επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσπαθήσει να μετατρέψει σε πλεονέκτημα τις διαφορετικές φωνές των συνιστωσών του.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Κουμουνδούρου ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να κερδίσει ψήφους από την ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ με διάφορες κινήσεις προσπάθησε να προσεγγίσει και τις ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει άνοιγμα προς το κέντρο, τους λεγόμενους νοικοκυραίους που θα προσέλθουν στην κάλπη με φόβο και ανασφάλεια.

Εμπνευστής της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Στόχος είναι η απενοχοποίηση της ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων και να ακυρώσει τη σχετική στρατηγική αλλά και φρασεολογία της Νέας Δημοκρατίας, που ταυτίζει την Κουμουνδούρου με αντιευρωπαϊκές ιδέες, οι οποίες θα θέσουν τη χώρα εκτός ευρώ.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Δραγασάκη στον ΑΝΤ1, όπου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε πολιτική και όχι νομική καταγγελία του μνημονίου. Η φράση αυτή σηματοδοτεί την αλλαγή στη στάση της Κουμουνδούρου, που πλέον καταλαβαίνει ότι τυχόν νομική καταγγελία του μνημονίου οδηγεί σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, ενώ ανοίγει το δρόμο προς μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Εντύπωση προκάλεσαν και τα σχόλια του κ. Δραγασάκη για τη συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Παρότι ο κ. Γκάμπριελ κράτησε πολύ σκληρή στάση έναντι του κ. Τσίπρα, ο κ. Δραγασάκης εμφάνισε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με τον Γερμανό στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό του Κράτους. Με τον τρόπο αυτό, το στέλεχος της Κουμουνδούρου έκλεισε το μάτι τόσο προς τους νοικοκυραίους όσο και την Ευρώπη.

Υπαναχώρηση από τις αρχικές θέσεις

Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν μια μεγάλη στροφή στις θέσεις της Κουμουνδούρου, που για πρώτη φορά υπαναχωρεί από την εξαγγελία της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης και ανοίγει το δρόμο προς την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική αυτή έχει σαφέστατα ο κ. Δραγασάκης, που ως έμπειρος πολιτικός και γνώστης των Οικονομικών - απόφοιτος του London School of Economics- επηρεάζει όσο λίγοι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δραγασάκης επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εξήντλησε τις ψήφους εξ αριστερών και πλέον θα πρέπει να επιμείνει στις δεξαμενές του Κέντρου και του αστικού κόσμου, προκειμένου να κατακτήσει την πρωτιά στις εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνέχεια, κάτι που θα φανεί άμεσα και από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εκπονεί ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης με ομάδα συνεργατών του.