ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο των ζυμώσεων στην αριστερή «πολυκατοικία»

Το παρασκήνιο των ζυμώσεων στην αριστερή «πολυκατοικία»

Οι εσωτερικές κινήσεις, οι επαφές και οι συζητήσεις με επίκεντρο τις εκλογές της 17ης Ιουνίου

Διπλή στόχευση έχει η κεντρική προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου οι βασικές επιδιώξεις του κόμματος είναι να ενισχυθεί το ενωτικό ψηφοδέλτιο με νέες προσθήκες αξιόλογων στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και παράλληλα να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα εναντίον του μνημονιακού μπλόκ. Υπο αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι επιδίωξη του κ. Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχύσει τόσο την άμυνά του όσο και την επίθεση.

Ειδικότερα, όπως όλα δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ και Λούκα Κατσέλη θα κατέλθουν μαζί στις επερχόμενες εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας, όχι όμως και ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος στην πρόσφατη πανελλαδική συνάντηση στελεχών ανέφερε πως «Θα δώσω την ψήφο μου στην Αριστερά, αλλά χωρίς να γίνω γυρολόγος, θα μείνω απλώς πιστός στρατιώτης της Κοινωνικής Συμφωνίας». Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μελών της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, Βούλα Τεκτονίδου, Γιώργος Κασσάρας, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

Πέραν αυτών, είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αλλά και οι τακτικές συναντήσεις που τους οργανώνει ο κ. Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η «Σπίθα» δεν θα συμμετάσχει ούτε στις επόμενες εκλογές, αρκετοί όμως είναι αυτοί που αναφέρουν ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μάλιστα να αποκλείουν μια δική του ενεργή συμμετοχή.

Τέλος μένει να φανεί εάν αυτή την φορά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις του κ. Νίκου Κοτζιά – ο οποίος συμβουλεύει άτυπα αλλά συχνά τον κ. Τσίπρα – προκειμένου να αποδεχθεί την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Κάτι που αν συμβεί θα «συμπαρασύρει» στο κόμμα και τον πρώην ανεξάρτητο βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο.

Με νέα συνθήματα κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Πάντως, το τελευταίο διάστημα αρχίζει να ξεκαθαρίζει ο τρόπος με τον οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ανατρέψουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι «στρογγυλοποιήσεις» σε πολλές πολιτικές θέσεις του κόμματος αλλά και οι «πολυφωνία» που εκπέμπει η Κουμουνδούρου. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» την οποία στοχεύουν ευθέως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Με τον τρόπο αυτό το σύνθημα – επιχείρημα που θα προβάλει το επόμενο διάστημα θα αναφέρει «Εάν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα τηρήσουν τόσο αυστηρή στάση απέναντί μας, ώστε να κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, τότε πώς δεσμεύστε εσείς ότι θα πετύχετε την υπέρβαση του Μνημονίου, όπως λέτε;».

Επιχείρημα που θα ενισχύεται από την σταθερή και συμπαγή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή καταγγελία του μνημονίου το οποίο άλλωστε υπερτονίζει και τις αντιθέσεις μεταξύ αντιμνημονιακού και μνηνιακού μπλόκ.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προστίθεται στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ολομέτωπη επίθεση προς τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα προς το Mega καθώς και η «θυματοποίηση» των στελεχών του όταν αυτά εμφανίζονται σε τηλεοπτικά πάνελ. Ουσιαστικά, οι βουλευτές του Κουμουνδούρου επιχειρούν κυρίως να μεταφέρουν μια εικόνα προς τους τηλεθεατές του τύπου : «είμαστε ίδιοι. Θύματα του μνημονίου και των συμφερόντων» παρά να απαντήσουν με σαφήνεια στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.