ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι πρότεινε ο Βενιζέλος στους κοινωνικούς εταίρους

Τι πρότεινε ο Βενιζέλος στους κοινωνικούς εταίρους

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των κοινωνικών εταίρων.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν την κατάργηση διατάξεων του μνημονίου που επέφεραν δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε να επανέλθουν οι μισθοί στο επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και να λειτουργήσει ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους, να καταργηθεί η «απαράδεκτη» ρύθμιση για τη μετενέργεια και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επιπλέον, ανέφερε ότι προτάθηκε στον κ. Βενιζέλο η επαναφορά της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ζήτησε να κινηθεί ο δημόσιος τομέας και οι δημόσιες επενδύσεις, με την εξαίρεση των τελευταίων από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος. Επίσης, ανέφερε ότι χρειάζεται να επέλθει ισορροπία στην αγορά, καθώς «από το σημείο που ήμασταν πριν, όταν όλα τα δικαιώματα τα είχαν οι εργαζόμενοι, τώρα φτάσαμε στο σημείο να έχουν όλα τα δικαιώματα οι εργοδότες».

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος του εμπορίου και ζήτησε να παύσουν οι δηλώσεις περί ευρώ-δραχμής, καθώς δημιουργούν «τρόμο», με αποτέλεσμα να υπάρχουν λουκέτα στις επιχειρήσεις. Τέλος, επεσήμανε τον κίνδυνο εσωτερικής παύσης πληρωμών.

Από τη μεριά του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε ότι με το δεύτερο μνημόνιο επήλθε σοβαρό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις. Με στόχο την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στη συζήτηση μια σειρά από μέτρα, όπως: μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακή αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλαγή του Τειρεσία, επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια στο προηγούμενο καθεστώς, αντικατάσταση του ενιαίου τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο ακινήτων, ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν, για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων μέχρι 25.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι αποδυναμώθηκε η διαπραγματευτική θέση της χώρας από την προκήρυξη των εκλογών στις 19 Απρίλη.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας για πολιτικά κόμματα και πολιτικούς φορείς.