ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης για Ιμάμογλου: Σκοτεινή μέρα για τη Δημοκρατία

Μπακογιάννης για Ιμάμογλου: Σκοτεινή μέρα για τη Δημοκρατία
Facebook

Κώστας Μπακογιάννης: Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε προσωπική επικοινωνία με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης μετά την είδηση της φυλάκισής του 

Σε δήλωση για την φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την σχετική καταδικαστική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Μια αληθινά σκοτεινή μέρα για τη Δημοκρατία στη γειτονική Τουρκία. Η απόφαση στέρησης της ελευθερίας και των πολιτικών δικαιωμάτων ενός δημάρχου, συμμάχου της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Οικουμενικότητας, προκαλεί θλίψη και οργή», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε προσωπική επικοινωνία με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης στην οποία του μετέφερε την «απόλυτη στήριξη και συμπαράσταση όλων των συναδέλφων, που μετέχουν στις προσπάθειες συνεργασίας και διπλωματίας των πόλεων μας. Είμαι βέβαιος πως ο λαός και η ιστορία θα τον δικαιώσουν», καταλήγει στη δήλωσή του ο Κώστας Μπακογιάννης.

Να υπενθυμίσουμε πως στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP. Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλού χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη. «Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν.

Όμως ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, σύμφωνα με πολυάριθμους παρατηρητές. Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».