ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις βασικές προτεραιότητες Τσίπρα για την τσέπη των πολιτών

ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις βασικές προτεραιότητες Τσίπρα για την τσέπη των πολιτών
eurokinissi

Το προγραμματικό τρίπτυχο το οποίο συμπυκνώνεται στο σύνθημα  για «Δικαιοσύνη Παντού» που έχει προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ ως σήμερα και με το οποίο θα πορευτεί στον δρόμο προς τις κάλπες, επιχειρεί να εξειδικεύσει και να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σκέλος της οικονομίας και της «τσέπης των πολιτών», που εν πολλοίς θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στο τρίπτυχο δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας και στη δίκαιη ρύθμιση χρεών.

Είναι δεδομένο πως η Κουμουνδούρου θα εντείνει όλο και περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τις προγραμματικές της προτάσεις. Από το εκτενές πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό στάθηκε στα βασικά και πιο εμβληματικά μέτρα.

Αρχικά, στη δίκαιη αύξηση εισοδημάτων

Βασική προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον -εν μέσω πληθωριστικής κρίσης- και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επομένως για το τρέχον έτος. με πληθωρισμό 10%. ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 880 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα τίθεται σε ισχύ και για τους μισθούς του δημοσίου, με αποτέλεσμα για φέτος να προβλέπεται αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από μία δεκαετία.

Κομβικό ρόλο στο σχέδιο Τσίπρα, αποτελεί η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, σε τρεις ετήσιες δόσεις και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα, προωθεί την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το δεύτερη παρέμβαση, είναι η δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών είναι να μπει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδεια και στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος.

Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια, αλλά και με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Τρίτη παρέμβαση, αποτελεί η δίκαιη ρύθμιση χρεών και ένας νέος πτωχευτικός κώδικας

Η ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια και την μείωση της κατανάλωσης, λένε από την Κουμουνδούρου, είναι όρος επιβίωσης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί τα χρέη προς εφορίες, ταμεία και τράπεζες κατά 38 δισ. ευρώ, με 4,5 εκατ Έλληνες να χρωστάνε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Όσο για το market pass, το οποίο χαρακτηρίζουν «χυδαίο προεκλογικό επίδομα εξαπάτησης που διαφημίζει με θράσος ο κ. Μητσοτάκης ενώ κάνει πλάτες στην αισχροκέρδεια εδώ και 15 μήνες», σημειώνουν ότι οι πολίτες ήδη αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση αποτιμά την ψήφο τους σε 20 ευρώ, αφού τόσο καιρό έχει αφαιμάξει τα εισοδήματά τους.

Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις ακραίες ανατιμήσεις, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στον πυρήνα τους με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά αντίθετα την ενισχύει και την συντηρεί, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για νέες ανατιμήσεις εν μέσω παντελούς έλλειψης ελέγχων στην αγορά.

Σχετικές ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκλογική προετοιμασία» - Οι κινήσεις Τσίπρα μέχρι τις γιορτές

Ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης και ο «μισός Δούρειος Ίππος» των Βρυξελλών

Τα 72 λεπτά «σιωπής» Μητσοτάκη - Η αποτίμηση ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό