ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ξανά τα «κάστανα από τη φωτιά»

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ξανά τα «κάστανα από τη φωτιά»
INTIME

Με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και σε όλες και όλους που αποτέλεσαν κομμάτι της συγγραφής αυτού του βιβλίου, πρόσωπα, δηλαδή, που αποτελούσαν τμήμα της διαπραγματευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που βρίσκονταν στην εξουσία, ξεκίνησε την παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών.

«Με την πλάτη στον τοίχο, είναι ο τίτλος του. Και νομίζω ακριβολογεί. Έτσι ακριβώς ήμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη δυστοπία των μνημονίων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εισαγωγή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανασκόπηση της περιόδου 2009-2014, μιλώντας για τον τρόπο που το κόμμα του ανήλθε στην εξουσία. «Η απόφαση, το σχέδιο, που είχαν καταστρώσει (σ.σ. οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ), ήταν να πνιγούμε πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε, στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν. Αδιαφορώντας αν μαζί μας πνιγεί και η χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως είναι ικανοποιημένος για τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση του. «Περήφανοι γιατί βγάλαμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο των μνημονίων. Γιατί σταματήσαμε την καταστροφή. Ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δις στα ταμεία του κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. «Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εμπιστεύτηκε εκ νέου αυτούς που μας χρεοκόπησαν προχθές αλλά τώρα έταζαν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια. Για να οδηγηθούμε εκ νέου σε καταστάσεις χρεοκοπίας. Όχι αυτή τη φορά του κράτους και των τραπεζών, αλλά της κοινωνίας και των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν να ξαναρχίσει την ίδια πολιτική με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από κει που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015. «Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα. Ως το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αυτές ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση και προέβλεψε πως αυτές οι πολιτικές «μας οδηγούν εκ νέου». «Και να υποθέσει κανείς ότι έχουν κάποιο θετικό αποτύπωμα στις λεγόμενες αγορές.. Μάταια θα το κάνει. Αφού ούτε οι αγορές μας δίνουν καμία επιβράβευση», τόνισε. Το βιβλίο «Με την πλάτη στον τοίχο», καταφέρνει κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μιλήσει για την αλήθεια με τον ένα και μοναδικό τρόπο που υπάρχει: Τα γεγονότα».

«Η επικοινωνία, η προπαγάνδα, η στρατευμένη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας είναι βραχύβιες όταν η ίδια η ζωή, η ίδια η καθημερινότητα έρχεται να τις διαψεύσει. Το βιβλίο αυτό δεν έρχεται να δικαιώσει. Έρχεται να εξηγήσει», ανέφερε στη συνέχεια. Προχώρησε και σε σύγκριση των πεπραγμένων των δύο κυβερνήσεων, της δίκης του και της παρούσας, δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία».

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε πολύ θερμά λόγια για τα πρόσωπα που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του, στα επιτελεία, συγκρίνοντας τα, εκ νέου, με τα αντίστοιχα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από τη μία, τα golden boys που τη τελευταία τριετία έκαναν ρεσάλτο ως γαλάζιες ακρίδες στο δημόσιο πλούτο. Από την άλλη, νέοι επιστήμονες, οι σύμβουλοι και τα στελέχη της διοίκησης που συμμετείχαν σε αυτή την επίπονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης απέναντι στους θεσμούς, και έδωσαν τα πάντα με ανιδιοτέλεια για ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και την πολυτελή ζωή. Αυτή αν θέλετε, η διαφορά ήθους, είναι και η μεγαλύτερη απόσταση που μας χωρίζει με το στρατόπεδο του αμοραλισμού και του κυνισμού», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επερχόμενες εκλογές, σημειώνοντας πως «είμαστε όλοι εδώ, πιστεύω σοφότεροι από τα λάθη μας. Αλλά το ίδιο αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο».