ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Έχασε έδρα η Α' Αθήνας, κερδισμένα τα προάστια

Εκλογές 2023: Έχασε έδρα η Α' Αθήνας, κερδισμένα τα προάστια
Intime news - Φωτογραφία αρχείου

Εκλογές 2023: Μια χαμένη έδρα μέτρησε η Α' Αθήνας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής. Από μια «κερδίζουν» Βόρειος, Νότιος και Δυτικός Τομέας. 

Μια έδρα έχασε η Α' Αθήνας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής, που έφεραν ανατροπές στις περιφέρειες και τις έδρες τους. Έτσι στην Α' Αθήνας, την εκλογική περιφέρεια, που αντιπροσωπεύει το κέντρο της πρωτεύουσας θα εκλέγονται πλέον 13 αντί για 14 βουλευτές.

Από μια έδρα κέρδισαν Νότιος, Βόρειος και Δυτικός Τομέας. Μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας παρέμεινε ο Νότιος Τομέας που από τις επόμενες κάλπες θα εκλέγει 19 αντί 18 βουλευτών. Ο Βόρειος Τομέας θα εκλέγει 16 αντί 15 και ο Δυτικός 12 αντί για 11.

Μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια εκτός Αττικής δεν είναι άλλη από την Α' Θεσσαλονίκης που επίσης κέρδισε μια έδρα και από 16 θα εκλέγει πλέον 17 βουλευτές. Τέλος μεγαλύτερη κερδισμένη από την πρόσφατη απογραφή δεν είναι άλλη από την Ανατολική Αττική που από 10 βουλευτές το 2019, το 2023 θα εκλέξει 12 βουλευτές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Ακολουθεί ο πίνακας με την κατανομή των εδρών που διαμορφώνει τον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας για την επόμενη εκλογική διαδικασία.