ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ενός κακού, μύρια έπονται – Τα απόνερα της υπόθεσης Καϊλή

ΠΑΣΟΚ: Ενός κακού, μύρια έπονται – Τα απόνερα της υπόθεσης Καϊλή
ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Με την αυγή του 2023, το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς διαφορετικό από ότι πέρσι.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε υπέρμετρη αισιοδοξία. Ο άνεμος αλλαγής από την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μετρίασε ως ένα βαθμό τη θλίψη που σκόρπισε η πρόωρη απώλεια της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Παράλληλα, η εκλογή της νέας ηγεσίας, προκάλεσε ενθουσιασμό στους οπαδούς του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος. Στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματος μεγάλωναν διαρκώς και όλες οι πτέρυγες δήλωναν ικανοποιημένες από των τρόπο που εξελίσσονταν τα πράγματα.

Με την αυγή του 2023, το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς διαφορετικό από ότι πέρσι. Η υπέρμετρη αισιοδοξία, μετριάστηκε σταδιακά, ενώ τα δημοσκοπικά νούμερα άρχισαν να υποχωρούν. Τα παραπάνω δεν είναι παράλογα, καθώς ήταν λογικό πως όσο θα πλησιάζαμε προς τις εκλογές, τόσο θα αυξάνονταν η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα απόνερα του Qatar Gate

Η υπόθεση των υποκλοπών και η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν η αφορμή που αναζητούσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να τραβήξει οριστικά τις «κόκκινες γραμμές» του, απέναντι στην Πειραιώς.

Και ενώ η πολιτική συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή για τη Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε ένα ισχυρό χτύπημα από τις Βρυξέλλες, που δεν ήταν άλλο από τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για συμμετοχή στο Qatar Gate.

Εκεί κάπου, άρχισαν και οι πρώτες γκρίνιες προς την ηγεσία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ατολμία, καθώς δεν διέγραψε την ευρωβουλευτή του όταν εκείνη λειτούργησε όντως ως «Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας, στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν μετά τη σύλληψη της την κατήγγειλε για αυτό, ήταν πλέον αργά…

Ετερόκλητες συμμαχίες

Την ίδια στιγμή, στα απόνερα της υπόθεσης Καϊλή, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Τα «στρατόπεδα» που έχουν σχηματιστεί, προωθούν ανά περιφέρεια τους δικούς τους υποψήφιους. Παράλληλα, υπάρχουν συναντήσεις κορυφαίων στελεχών ανά μπλοκ, στις οποίες δεν κρύβεται ο προβληματισμός για τα όσα συμβαίνουν.

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ανακάμψει το κόμμα στον δρόμο προς τις κάλπες, να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρό γίνεται, έτσι ώστε να συμβάλει στη δημιουργία κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.