ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: «35 χιλιόμετρα νέου φράχτη στον Έβρο - 600 νέοι αστυνομικοί στην Αττική»

Θεοδωρικάκος: «35 χιλιόμετρα νέου φράχτη στον Έβρο - 600 νέοι αστυνομικοί στην Αττική»

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι η κατασκευή του Φράκτη στον Έβρο και στα 140 χλμ των συνόρων της χώρας και της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ ξεκινά άμεσα η κατασκευή του δεύτερου τμήματος μήκους 35 χλμ., δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στη συνέντευξή, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης πως εξακόσιοι νέοι Ειδικοί Φρουροί θα βρίσκονται από αύριο σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

Για τον φράχτη στον Έβρο

«Η επέκταση του Φράχτη στον Έβρο για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών, είναι ένα θέμα ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη», επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αύριο Σάββατο, ο κ. Θεοδωρικάκος θα φιλοξενήσει στην Αλεξανδρούπολη 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με τη συνθήκη Σένγκεν και την Βρετανία για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή. Όπως είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι να έχουν πλήρη γνώση της οξύτητας και του μεγέθους του προβλήματος που υπάρχει στον Έβρο με την παράνομη μετανάστευση και τη σκληρής δουλειά που γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, το ελληνικό κράτος και τους κατοίκους του Έβρου. Θύμισε ότι το 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παράνομων μεταναστών, ενώ συνελήφθησαν περισσότεροι από 1450 διακινητές. Επίσης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για μια ακόμη φορά να ζητήσει συγγνώμη από τους αστυνομικούς που φυλάνε τα σύνορα, για την υπόθεση fake news της «μικρής Μαρίας» που ο ίδιος και το κόμμα του είχαν υιοθετήσει.

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και το έργο της αστυνομίας

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι νυχτερινές περιπολίες στην Αθήνα από 60 αυξήθηκαν στις 140 με 150 ενώ και οι δύο σειρές αστυνομικών που αποφοίτησαν, περίπου 1.500, τοποθετήθηκαν στην Αττική όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει το 70% του εγκλήματος αλλά υπηρετεί μόνο το 30% των αστυνομικής δύναμης. Σημείωσε ότι αύριο ολοκληρώνεται η τοποθέτηση 600 νέων Ειδικών Φρουρών σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής με έμφαση στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί αυξημένη εγκληματικότητα και υπενθύμισε ότι άμεσα θα απελευθερωθούν ακόμα 1.500 αστυνομικοί από γραφειοκρατικά καθήκοντα, όπως μεταφορές δικογράφων κλπ

Σε ό,τι αφορά στις συλλήψεις που έγιναν στην Πάτρα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για παραβάσεις πέραν του κοινού εγκλήματος, αλλά η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και οτιδήποτε άλλο υπάρξει θα έλθει στην επιφάνεια

Για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια

Ερωτηθείς για το σποτ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα πανεπιστήμια, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλού γι’ αλλού» και ότι οι νέοι φοιτητές δεν είναι αυτοί, όπως τους παρουσιάζει το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε δε, ότι όπου έχει παρέμβει η Ελληνική Αστυνομία, το έκανε για να αποδώσει τους χώρους στους φοιτητές, όπως στην περίπτωση της Φοιτητικής Εστίας στου Ζωγράφου, η οποία είχε μετατραπεί σε άντρο παρανομίας, κλοπών και ναρκωτικών

Για δημοσκοπήσεις και αυτοδυναμία της ΝΔ

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και την προσπάθεια της ΝΔ να κατακτήσει αυτοδυναμία, υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα φθάσει στις εκλογές με όπλα της την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στο έργο της και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η χώρα. «Έχουμε όλη τη δυνατότητα να πετύχουμε την αυτοδυναμία και μάλιστα αυτή είναι η προϋπόθεση για τη σταθερότητα για να προχωρήσουμε μπροστά με σιγουριά», τόνισε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας στην Πάτρα

Για την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης έχει δουλέψει πολύ συστηματικά και αρκετό διάστημα η Αστυνομία και για αυτό συγχάρηκα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στην Πάτρα για τη δουλειά τους. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι άλλο. Πρόκειται όμως για μια πολύ σημαντική εξάρθρωση γιατί αυτοί οι εγκληματίες είχανε κάνει πολλές ένοπλες ληστείες, είχαν θέσει σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές και την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών»

Οτιδήποτε άλλο υπάρχει θα έρθει στην επιφάνεια. Άλλωστε ερχόμαστε από μία χρονιά, το 2022, όπου η Ελληνική Αστυνομία σε ένα περιβάλλον αρκετά δύσκολο, διότι πρέπει να σας πω παγκοσμίως υπάρχει έκρηξη ακραίων συμπεριφορών εγκληματικότητας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά το 2022 οι αριθμοί και οι στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα είχαμε τις λιγότερες δολοφονίες τα τελευταία 15 χρόνια και το υψηλότερο ποσοστό εξιχνίασης τέτοιων εγκλημάτων.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί με πολύ σκληρή δουλειά, με σχέδιο και με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα η δουλειά αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αλλά όταν θέλει κανείς να φτάσει σε έναν στόχο θα πρέπει να δει τα βήματα που κάνει και την πρόοδο που πραγματοποιεί.

Η χαμηλή και μεσαία παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, εισβολές σε σπίτια, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, κλοπές αυτοκινήτων είναι το 2022, 25% λιγότερα από τη περίοδο 2015-2019. Εάν με ρωτάτε εμένα εάν αυτό με χαροποιεί, θα σας πω ότι θα είμαι ικανοποιημένος όταν πέσει ακόμη πιο συντριπτικά, γιατί δεν θέλουμε να έχει κανένας ανασφάλεια.

Βασικό μας μέλημα είναι να ενισχύουμε τη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και στις γειτονιές γιατί η παρουσία των αστυνομικών εκεί έξω, ιδιαίτερα βραδινές νυχτερινές ώρες, δρα αποτρεπτικά ενάντια στους εγκληματίες. Αύριο παρουσιάζονται σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής 600 νέοι Ειδικοί Φρουροί. Το βάρος πέφτει σε περιοχές όπου τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. Έχουν ολοκληρώσει την τετράμηνη εκπαίδευση.

Αλίμονο αν τέτοιου είδους θέματα τα βλέπει κανείς με εκλογικό ορίζοντα. Από αύριο πηγαίνουν 600 αστυνομικοί . Μεγάλο βάρος δίνεται στα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας, του Δήμου Αθηναίων, στις δυτικές συνοικίες, σε περιοχές αυξημένης παραβατικότητας, σε περιοχές που υπάρχουν καταυλισμοί ρομά στους οποίους συνεχίζουμε και διεξάγουμε επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο να βρίσκονται όπλα και ναρκωτικά, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην παραβατικότητα σε αυτές τις περιοχές.

Αυτή τη στιγμή το 70% του εγκλήματος υπάρχει στην Αττική, αλλά εδώ υπάρχει το 30% της δύναμης. Αυτή είναι μία κατάσταση δεκαετιών. Τα δύο χρόνια, τους 17 μήνες που υπηρετώ σε αυτή την κρίσιμη θέση και οι δύο σειρές αστυνομικών, όταν τελείωσαν, περί τους 1.500 άνδρες και γυναίκες, τοποθετήθηκαν όλοι στην Αττική. Και τώρα 600 ειδικοί φρουροί στην Αττική. Έχουμε περί τους 56.000 αστυνομικούς και αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο περί τους 19.000-20.000. Δεν φθάνουν για την Αττική, διότι εδώ είναι η μισή Ελλάδα και το 70% της εγκληματικότητας.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που τα πράγματα είναι εξαιρετικά ήσυχα, δεν υπάρχει κανένα είδος ανασφάλειας, απόλυτη ηρεμία, αν δείτε τα στοιχεία εγκληματικότητας δεν υπάρχει τίποτα, αλλά υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν προσληφθεί από το παρελθόν. Για να αντιμετωπίσει λοιπόν κανείς αυτόν τον ανορθολογισμό φέρνει τις καινούργιες δυνάμεις όλες στο λεκανοπέδιο.

Μπαίνει τέλος στην εποχή που η αστυνομία ήταν το γνήσιο της υπογραφής, η μεταφορά των δικογράφων. Από τη μεταφορά των δικογράφων, σε πολύ λίγες εβδομάδες ολοκληρώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα απελευθερωθούν σε ολόκληρη τη χώρα άλλοι 1.500 αστυνομικοί, το οποίο είναι τεράστια συμβολή στον τομέα της αστυνόμευσης.

Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη και βελτιώνεται σταθερά. Υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Τις πρώτες ημέρες όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, οι νυχτερινές περιπολίες σε όλη την Αττική ήταν 60. Είχαμε δηλαδή 60 περιπολικά έξω στους δρόμους, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 140-150. Αυτή είναι η πραγματικότητα της καθημερινότητας που ζούμε.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν πλήρη συνείδηση πόσο οξύ και μεγάλο είναι το πρόβλημα, πόσο σκληρή δουλειά κάνει η ΕΛ.ΑΣ., το ελληνικό κράτος και οι κάτοικοι του Έβρου για να αποκρούσουν αυτή την επίθεση που δεν αφορά μόνο τηνΕλλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη»

Υπάρχει άλλη μία διάσταση που θέλω να συζητήσουμε και την θεωρώ κρίσιμη. Όλοι οι πολίτες συζητούν το κομμάτι της εγκληματικότητας, όταν μιλάμε για την αστυνομία, η ελληνική αστυνομία έχει ως πρώτη προτεραιότητα όμως τη φύλαξη των συνόρων.

Το 2022, η ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα μας στον Έβρο απέτρεψε την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα 260.000 παράνομων μεταναστών. Το 2022, είναι περισσότεροι από ποτέ. Περισσότεροι θα μπούκαραν γιατί εάν ανοίξεις τον δρόμο να μπουν 260.000, μετά θα έρχονται εκατομμύρια και αυτό σιγά, σιγά το συνειδητοποιούν και οι εταίροι μας και οι φίλοι μας στην Ευρώπη. Επίσης, 1.450 εγκληματίες συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι διακινούσαν αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους παράνομα και τους έχει οδηγήσει στην ελληνική δικαιοσύνη, οι περισσότεροι από αυτούς είναι στην φυλακή.

Αύριο πηγαίνω στον Έβρο μαζί με τους πρεσβευτές όλων των χωρών – μελών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τους δείξουμε εκεί, στο πεδίο από πρώτο χέρι, μαζί με τους αρμόδιους Στρατηγούς – Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το σημείο που θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη. Το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει να καλύψουμε όλο τον ποταμό Έβρο κατά μήκος των συνόρων… Συνολικά είναι 140χλμ, τώρα προχωράμε αμέσως στα επόμενα 35 χλμ με 100 εκατομμύρια ευρώ, έχουν προσκληθεί οι 5 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες και ελπίζω να βρουν την άκρη ώστε όλη η διαδικασία αυτή να γίνει πάρα πολύ γρήγορα… Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν πλήρη συνείδηση πόσο οξύ και μεγάλο είναι το πρόβλημα, πόσο σκληρή δουλειά κάνει η ΕΛ.ΑΣ., το ελληνικό κράτος, οι κάτοικοι του Έβρου για να αποκρούσουν αυτή την επίθεση γιατί αυτό είναι ένα θέμα ασφαλείας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχω ζητήσει από τον κ. Τσίπρα, τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία συγνώμη όχι για εμάς, όχι για την κυβέρνηση για τους αξιωματικούς, τους αστυνομικούς, για τους στρατιώτες στον Έβρο, για τους πολίτες του Έβρου που φυλάνε τα σύνορα. Ούτε μικρή Μαρία υπήρχε νεκρή, ούτε τίποτα.

Είναι αλλού για αλλού αυτό το σποτ και είναι αλλού για αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του και τις αναφορές του στους νέους ανθρώπους. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι τα νέα παιδιά που δείχνει αυτό το σποτ είναι τα νέα παιδιά που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Προφανέστατα, η αστυνομία όποτε έχει μπει στο πανεπιστήμιο, έχει μπει για να αποδώσει το πανεπιστήμιο στους φοιτητές. Θυμίζω ότι η ΕΛ.ΑΣ. πριν 2 μήνες απελευθέρωσε την φοιτητική εστία Ζωγράφου από εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες είχαν μετατρέψει την εστία σε άντρο παραβατικότητας, εγκληματικότητας, κλοπών, ληστειών, ναρκωτικών, βιασμών. Αυτό ήταν εντάξει για τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τα παιδιά μας, οι φοιτητές δίπλα στους εγκληματίες και τους κακούργους. Η αστυνομία επενέβη προκειμένου να φέρει την ασφάλεια και την τάξη η οποία είναι προϋπόθεση για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν τα μαθήματα τους και να στεγάζονται σε μία ανθρώπινη φοιτητική εστία.

«Η ΝΔ θα φτάσει στις εκλογές με ισχυρό ατού την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του έργου της και με ισχυρότατο όπλο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό»

Πιστεύω ότι η ΝΔ θα φτάσει στις εκλογές με ισχυρό ατού την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του έργου της και με ισχυρότατο όπλο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απεδέχθη ο κατάλληλος άνθρωπος στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η χώρα. Έχουμε όλη την δυνατότητα να πετύχουμε την αυτοδυναμία και αυτή είναι προϋπόθεση για την σταθερότητα στην χώρα και για να προχωρήσουμε μπροστά με σιγουριά.