ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πτώση F-4 Phantom – Χαρδαλιάς: Προσευχόμαστε για τους πιλότους μας

Πτώση F-4 Phantom – Χαρδαλιάς: Προσευχόμαστε για τους πιλότους μας

Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στην πτώση του F-4 Phantom κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία

Δραματικές στιγμές για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αγωνιούν για την τύχη των δύο χειριστών του μαχητικού F-4 Phantom που κατέπεσε δυτικά του Κατακόλου.

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ να ενημερώνονται κάθε στιγμή για την πορεία τους.

Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας πως οι προσευχές όλων είναι για τη σωτηρία των δύο Ικάρων μας.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλη τη χώρα. Εξελίσσεται μία γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή. Νομίζω οι σκέψεις μας, οι ευχές μας και κυρίως οι προσευχές μας είναι με τους πιλότους μας, με τις οικογένειές τους και ελπίζουμε ότι σύντομα οι έρευνες θα ολοκληρωθούν με θετική έκβαση», είπε ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

xartis.jpg
Το σημείο που χάθηκε το στίγμα του μαχητικού

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν είχαν προλάβει να εκτιναχθούν.

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.