ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία-μπλόκο για Χρυσή Αυγή και Ηλία Κασιδιάρη

Βουλή
Intime

Παρόν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Με την στήριξη από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης (8/2) η τροπολογία της κυβέρνησης που βάζει «μπλόκο» στη Χρυσή Αυγή και στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τελικά να τοποθετηθεί στο ψήφισμα με «παρών».

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές», απαλείφοντας μία ακόμη ένσταση που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Περιόρισε το θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι την λήξη της προθεσμίας, να την έχουν μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.

«Αυτό», είπε, «περιορίζει το δικαίωμα κατάθεσης υπομνημάτων και θεωρούμε ότι βελτιώνουμε την διάταξη και υποβοηθάμε το Τμήμα του Αρείου Πάγου να δουλέψει παραγωγικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω ότι έχετε περιπέσει σε βαθύτατη αμηχανία καθώς σε ένα τέτοιο μείζον θέμα η θέση «παρών» φανερώνει την ένδειά σας». Και αναρωτήθηκε τι σημαίνει «παρών» σε ένα τέτοιο ζήτημα ή συμφωνείτε με την κεντρική στρατηγική ή διαφωνείτε όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα. Το ναι, μεν αλλά σε τέτοιο μείζον πολιτικό θέμα δεν υπάρχει.

Παρατήρησε, πως η αντισυνταγματικότητα κρίνεται από δύο Σώματα, την Βουλή και στα Δικαστήρια. Και στην Βουλή, δεν υπήρξε πολιτική δύναμη που να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας.

Ο κ. Βορίδης, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του για την πολιτική του διαδρομή, λέγοντας ότι «αυτή, δεν είναι άγνωστη, δεν είναι κάτι καινούριο και αυτό έχει κριθεί μέχρι σήμερα επτά φορές από τον ελληνικό λαό και από τρείς Πρωθυπουργούς. Και όταν δεν έχετε κάτι να πείτε επειδή βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία θα θυμάστε την πολιτική μου διαδρομή, επειδή δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις πολιτικές σας θέσεις; Και αυτό είναι σοβαρή πολιτική στάση επάνω σε ένα μείζον θέμα; Συζητάμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια εγκληματική οργάνωση και η απάντησή σας είναι ότι "Βορίδη πριν 40χρόνια τι έκανες;" Είναι σοβαρά θέματα αυτά, για να δικαιολογήσετε το δειλό σας «παρών», μια θέση που δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε; Γιατί θέλετε να ψαρέψετε παντού, γιατί και δεν θέλετε να σας πουν ότι ουσιαστικά υιοθετήσατε τα επιχειρήματα Κασιδιάρη; Και από την άλλη μεριά θέλετε κλείνετε και το μάτι στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη;»

Ο υπουργός χαρακτήρισε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ως «φρικτό» και «επαμφοτερίζον» σημειώνοντας ότι «όλα κρίνονται και αξιολογούνται».