ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Οι οκτώ προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Βενιζέλος: Οι οκτώ προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Επιστολή οκτώ σημείων προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα στείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο προεκλογικής σύγκλισης σε κυβερνητικό πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας.

Οι προτάσεις που παρουσίασε κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα, που έγινε στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» είναι οι εξής:

1. Συμφωνία συμμετοχής σε σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ή στήριξης του μέχρι το 2014 από αυτούς που καταδικάζουν τη βία και αποδέχονται το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

2. Όλοι μαζί οργανωμένοι και έτοιμοι για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

3. Παράταση του χρόνου προσαρμογής της χώρας κατά 3 χρόνια.

4. Διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους.

5. Συζήτηση για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

6. Συμφωνία για ένα εθνικό φορολογικό σύστημα.

7. Συμφωνία για επενδύσεις.

8. Δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι αν η ισπανική κρίση είχε προηγηθεί τότε το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα ήταν μικρότερο.

Για την επιλογή να υπογράψει το Μνημόνιο είπε ότι «βάλαμε την υπογραφή κάτω από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε την χωρα στην ΕΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου που ενέταξε την χώρα στα Μεσογειακά προγράμματα, του κ. Σημίτη που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ. Πάνω από αυτούς έχουν υπογράψει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Χαρίλαος Τρικούπης. Είμαι ο υπουργός Οικονομικών που μείωσε το χρέος κατά 100 δις ευρώ» και αναρωτήθηκε «τι έχουν φέρει οι κ.κ. Τσίπρας και Σαμαράς με τις υπογραφές τους;».

Τέλος αντέστρεψε το δίλημμα της Κουμουνδούρου : «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» λέγοντας πως το πραγματικό δίλημμα είναι : «Ευρώπη και ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ. Ανάπτυξη, ρευστότητα, νέες θέσεις εργασίας, μείωση του χρέους ή ΣΥΡΙΖΑ».