ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Μύκονο: «Δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου - Θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα»

Μητσοτάκης για Μύκονο: «Δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου - Θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα»
Intime / φωτογραφία αρχείου

Αναστέλλεται η οικοδόμηση στη Μύκονο σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύσκεψη με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: σε πολεοδομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αστυνόμευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μικτού κλιμακίου από Επιθεωρητή Δόμησης, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές. Αποφασίστηκε επίσης η σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Σκρέκας: Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος

«Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού. Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε: «Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

«Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και ο έλεγχος θα γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.