ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Το πρόγραμμά μας δεν είναι κοστολογημένο σε δραχμές

Α. Σαμαράς: Το πρόγραμμά μας δεν είναι κοστολογημένο σε δραχμές

«Θέλουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και να μείνουμε στο ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Την ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου.

«Ο τόπος έχει ανάγκη κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», σημείωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και δεσμεύθηκε ότι η ΝΔ θα κάνει το παν για να υπάρξει κυβέρνηση, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την παραμονή στο ευρώ.

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι εκ των ων ουκ ανευ προϋπόθεση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι κάνει λόγο για μονομερή καταγγελία γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε ρήξη.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δραχμές

«Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο σε ευρώ, όταν άλλα προγράμματα δεν υπάρχουν και ουσιαστικά χωρίς να το λένε είναι σε δραχμές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να παραμείνουμε στο ευρώ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μονομερή καταγγελία που δημιουργεί ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξοδο από το ευρώ.

Όταν το κάνεις αυτό -μονομερή καταγγελία- θα αναγκαστείς να συνθηκολογήσεις και στο τέλος θα αποδεχθείς όχι ένα αλλά δέκα μνημόνια. Εμείς έχουμε πει από πού θα προέλθουν τα ποσά που απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Εξηγήσαμε από πού θα προκύψει η απαραίτητη ρευστότητα από το ΕΣΠΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Για εμάς το μεγάλο θέμα είναι μέσα στο ευρώ, με σταθερή κυβέρνηση, για πολιτική ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η ψυχολογία στην αγορά».

«Με την Ελλάδα δεν παίζεις ζάρια»

«Με την Ελλάδα δεν παίζεις ζάρια και πόκερ». «Εμείς λέμε ότι θέλουμε ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως αυτός «είναι ο δρόμος της ευθύνης», την ώρα που όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μονομερή καταγγελία, εν γνώσει του ότι οδηγεί σε ρήξη και εκτός ευρώ.

Για τις εξελίξεις στην ΕΕ, ανέφερε ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, είναι πέντε φορές το πρόβλημα της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι μέσα από συμμαχίες με χώρες που έχουν προβλήματα, μέσα από φιλίες με άτομα που παίζουν ρόλο, μπορούμε να κερδίσουμε από το ότι η Ευρώπη αλλάζει και ακολουθεί μία νέα πολιτική. Δίνεται μία ευκαιρία στην Ελλάδα να πετύχει το ίδιο. Αν πάμε σε καταγγελία, η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο, και κάποιοι θέλουν να γίνει αυτό, να βγει το μαύρο πρόβατο να το φάει ο λύκος για παραδειγματισμό».

«Το θέμα για μας είναι θέσεις εργασίας κυρίως, μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ με σταθερή κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως «μπορούμε να κερδίσουμε από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αλλάζει.

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης, πρέπει να γίνουν οικοδεσπότες της Ευρώπης", τόνισε ο Α. Σαμαράς στέλνοντας το μήνυμα "μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη και μεταστροφή του κλίματος».

Η Ευρώπη αλλάζει

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν δεν δεχθεί η Ευρώπη τις τροποποιήσεις που προτείνει, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Όλα τα μέτρα που ζητούμε έχουν να κάνουν με θέσεις εργασίας. Παλιά οι Ευρωπαίοι έλεγαν πρώτα σκληρά μέτρα και μετά ανάπτυξη. Η Ευρώπη τώρα αλλάζει», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε. Το γεγονός ότι ένας ισχυρός πόλος παίρνει θέσεις που εμάς μας ευνοούν, όταν κάποιος σαν τη Γαλλία θέλει να σε βοηθήσει, δεν του λες πρόσεξε μην γίνεις Ολαντρέου».

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι οικονομία του κόμιξ

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του για την οικονομία ως "οικονομικά για κόμιξ. Δεν είναι σωστό να λες τα έχω αλλά δεν ανοίγω τα χαρτιά μου.

"Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να μιλήσει για plan b για να μην το μάθει ο αντίπαλος.Καλά,δεν θέλει να το πει για να το μάθει ο λαός;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρνει τίποτα νέο. Το μόνο νέο που έχει πει είναι ότι θα είμαστε εκτός Ευρώπης και οι δηλώσεις Αμυρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το πρόγραμμα «Ήλιος» το fast track και άλλες επενδύσεις, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας περίεργη αυτή τη στάση και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν φέρνει τίποτα νέο, το μόνο νέο που έχει πει είναι ότι θα είμαστε εκτός Ευρώπης -θανατηφόρο νέο- και οι δηλώσεις Αμυρά».

Πάταξη της γραφειοκρατίας και ανάπτυξη

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν χωρίς να απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση, εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης του τουρισμού, στη στήριξη της γεωργίας και στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ειδικά για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο κ. Σαμαράς έθεσε ως προϋπόθεση την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

«Η ΑΟΖ είναι το πιο χειροπιαστό όνειρο τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ», αναφερόμενος στον ενεργειακό πλούτο της χώρας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς σε αυτό το θέμα.