ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Γεωργιάδης: Η ΝΔ έχει αρχηγό και υποψήφιο πρωθυπουργό

Εκλογές 2023 - Γεωργιάδης: Η ΝΔ έχει αρχηγό και υποψήφιο πρωθυπουργό

Εκλογές 2023: "Εάν στις πρώτες εκλογές η ΝΔ έχει ένα καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή μια σαφή διαφορά, στις δεύτερες θα μπορέσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία" είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

«Το να μιλά ο κ. Τσίπρας για αποστασία βουλευτών δεν είναι λίγο περίεργο;», διερωτήθηκε στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» ο υπουργός.

Είπε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κυβέρνηση με εξαγορασμένους βουλευτές και τώρα μιλά για κυβέρνηση «κουρελού», ενώ σε ό,τι αφορά την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για πολλά χρώματα σε ένα κόμμα, απάντησε ότι τα πρόσωπα της κυβέρνησης δεν είναι από ένα κόμμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η ΝΔ έχει αρχηγό και υποψήφιο πρωθυπουργό και όταν κάποιος ψηφίζει ΝΔ, επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τόνισε πως, εάν στις πρώτες εκλογές η ΝΔ έχει ένα καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή μια σαφή διαφορά, στις δεύτερες θα μπορέσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία.

Τέλος, εξέφρασε φόβους για πολιτική ατιμία, διευκρινίζοντας πως ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό -μετά τις εκλογές- να κάνει μια κυβέρνηση ηττημένων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Με αφορμή το σχόλιο του κ. Τσίπρα περί αποστασίας: Το να μιλάει ο κ. Τσίπρας για αποστασία βουλευτών δεν το βλέπετε περίεργο; Έχουμε καθόλου μνήμη στην Ελλάδα; Δηλαδή είναι δυνατόν να θυμόμαστε το 1965 αλλά να μην θυμόμαστε το 2019; Το 2019 όταν ο κ. Τσίπρας τσακώθηκε με τον κ.Καμμένο πήρε 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ, πήρε ένα βουλευτή από το Ποτάμι, πήρε μια βουλευτή από την Ένωση Κεντρώων και με αυτή την πλειοψηφία παρέμεινε στην εξουσία μερικούς μήνες ακόμα. Ακόμα θυμάμαι την ομιλία του Καμμένου που είπε ότι οι βουλευτές του «εξαγοράστηκαν» δηλαδή ότι πήραν λεφτά ή ανταλλάγματα. Ο κ.Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ που κάναν μια κυβέρνηση με «εξαγορασμένους βουλευτές» μιλάει στη ΝΔ για κυβέρνηση κουρελού και στο Μητσοτάκη για αποστασία; Αυτά είναι λογικά πράγματα;

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού για ένα κόμμα με πολλά χρώματα: Εννοούσε αυτό που βλέπετε ότι στη διακυβέρνηση που έχει φτιάξει και σήμερα δεν έχει στηριχτεί σε έναν κλειστό κομματικό πυρήνα της ΝΔ αλλά προτιμά να έχει αυτούς που κατά τη δική του κρίση είναι άξιοι ασχέτως αν ανήκουν ή όχι στη ΝΔ.

Αναφορικά με την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη για Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη: Αυτό είναι η άποψη του κ. Ανδρουλάκη φαντάζομαι ότι μέχρι να φτάσουμε εκεί μπορεί να έχει μεταβάλει την άποψη αυτή. Η εξυπνάδα στους ανθρώπους είναι να αλλάζουν τη γνώμη τους. Η ΝΔ έχει αρχηγό και υποψήφιο πρωθυπουργό, ονομάζεται Κυρ. Μητσοτάκης. Όταν κάποιος επιλέγει να ψηφίσει ΝΔ επιλέγει για πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αν υποτεθεί ότι είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και έχει 35-38% και ο κ.Ανδρουλάκης έχει 10% είναι δυνατόν το 10 να εκβιάσει το 38; Ο κ. Ανδρουλάκης αν επιμείνει σε αυτό δεν θα έχουμε κυβέρνηση και θα πάμε σε τρίτες εκλογές, δεν υπάρχει αδιέξοδα στη δημοκρατία. Εγώ το έχω ξεκαθαρίσει αν ο λαός μου κάνει την τιμή να με επανεκλέξει βουλευτή σε κουβέντα για άλλο πρωθυπουργό πλην του Κυρ. Μητσοτάκη δεν μπαίνω καθόλου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πει για άλλο πρωθυπουργό η ΝΔ και σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι κουβέντες που γίνονται είναι φοβερά αντιθεσμικές και εγώ δεν συμμετέχω σε αντιθεσμικά παιχνίδια.

Δεν πρόκειται η ΝΔ να κάνει αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας το 2019 δεν είμαστε ίδιοι. Ο κ. Τσίπρας πράγματι έκανε κυβέρνηση κουρελού, πιο κουρελού δεν μπορούσε να την κάνει. Αν δεν έχουμε συγκυβέρνηση θεσμική , προγραμματική και σωστή με πρωθυπουργό του πρώτου κόμματος γιατί τελικός κριτής όλων μας είναι ο λαός, ο λαός επιλέγει. Θεωρώ ότι αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτονόητα το ίδιο δικαίωμα έχει να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, δεν αλλάζω τη στάση μου με βάση ποιος θα είναι πρώτος. Εγώ λεω ότι ο λαός εκλέγει πρωθυπουργό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτούμε άλλον πρωθυπουργό.

ΔΗΜ: Ούτε να πάρετε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Όχι, αυτό θα είναι επίσης αντιθεσμικό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει. Όποιος βουλευτής θέλει να αλλάξει κόμμα, εγώ το έχω κάνει αυτό το 2012, όμως το κάνεις προ των εκλογών. Θέτεις τον εαυτό σου στην κρίση των πολιτών και αν οι πολίτες σε εκλέξουν έχεις νομιμοποίηση να είσαι σε έναν άλλο πολιτικό χώρο. Το να φεύγεις εκ των υστέρων είναι προβληματικό. Το έχουν κάνει πολλοί στη Βουλή τα τελευταία χρόνια, η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ του ’12 ήταν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ παρά ταύτα εγώ δεν το βρίσκω καθόλου δημοκρατικά ορθό. Αν έχουμε στις πρώτες κάλπες ένα καθαρό αποτέλεσμα σε ένα μήνα είναι σχεδόν αδύνατο το εκλογικό σώμα να αλλάξει. Καθαρό αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα κόμμα που προηγείται με σαφή διαφορά όπου σαφή διαφορά είναι πάνω από 3-4 μονάδες.

ΔΗΜ: Είναι και το ποσοστό πάνω από 30%;

Ασφαλώς, ένα πρώτο κόμμα για να λέει ότι κέρδισε εκλογές καλό είναι να έχει ένα μεγάλο ποσοστό για να μπορεί να διεκδικεί αυτοδυναμία τη δεύτερη φορά. Πάνω από 30 είναι καθαρή πρωτιά.

Όταν θα ανοίξει η κάλπη και θα μετρηθούμε, προσωπικά δεν έχω μεγάλη αγωνία πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό, περισσότερο φοβάμαι την πολιτική ατιμία. Δηλαδή να έχεις ένα καθαρό ποσοστό υπέρ της ΝΔ που να είναι πρώτο κόμμα με μια διακριτά μεγάλη διαφορά και τότε ο κ. Τσίπρας παρά τις τωρινές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα έκανε ποτέ κυβέρνηση ηττημένων να βγει να πει «εντάξει, το έλεγα προεκλογικά τώρα αλλάξαν τα πράγματα θα κάνω κυβέρνηση των ηττημένων».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση: Τα θέματα στην πολιτική δεν είναι προσωπικά, είναι καθαρά πολιτικά. Ο κ.Βελόπουλος εμένα είναι προσωπικός μου φίλος όμως ο κ.Βελόπουλος εκφράζει πολιτικές θέσεις με τις οποίες εμείς έχουμε διαφωνία αξιωματική. Δηλαδή ο κ. Βελόπουλος δεν πιστεύει στη δυτική πορεία της χώρας, δεν πιστεύει στη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, δεν πιστεύει την παρουσία μας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης πως θα κάνεις κυβέρνηση με κάποιον που εσύ θέλεις να πας δεξιά και αυτός θέλει να πάει αριστερά; Τι εμπιστοσύνη θα σου έδειχναν οι σύμμαχοι σου σε αυτή την κυβέρνηση.

Για τους υπουργούς που δεν βγαίνουν να μιλήσουν δημόσια: Έχω αποφασίσει ότι είναι πράγματι πολύ καλύτερο τα εν οίκω μη εν δήμω, καταρχήν δεν σχολιάζω καθόλου συνεντεύξεις συναδέλφων μου τους όποιους όλους τιμώ και σέβομαι.

Ο λαός κρίνει τη συμπεριφορά καθενός εξ ημών αυτό είναι το ωραίο με τη δημοκρατία. Εγώ δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τη ΝΔ, εμένα ο αντίπαλός μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά.