ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι προβλέπει το Σύνταγμα - Τα βήματα μέχρι να στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου

Εκλογές 2023: Τι προβλέπει το Σύνταγμα - Τα βήματα μέχρι να στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές του 2023. Τι προβλέπεται και ποια η διαδικασία μέχρι τις κάλπες.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπήκαν και επίσημα τα κόμματα, τα οποία θα αναμετρηθούν στις κάλπες στις 21 Μαΐου.

Ωστόσο, είναι πολλές οι διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν των εκλογών, καθώς θα πρέπει να βγει Προεδρικό Διάταγμα για κήρυξη των εκλογών και να διαλυθεί η Βουλή.

Βάσει του συντάγματος η Βουλή θα πρέπει να έχει διαλυθεί 22 με 30 ημέρες νωρίτερα, επομένως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα δεν θα ανοίξει ξανά παρά μόνο για τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος που αναμένεται να γίνει την 24η ή 25η Απριλίου.

Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το νωρίτερο στις 21 Απριλίου ή τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου θα ακολουθήσει ένα δεκαήμερο διερευνητικών εντολών για τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαΐου.

Αμέσως μετά και μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα ορκιστεί και διαλυθεί την ίδια ημέρα η νέα Βουλή αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι αναδιατάξεις στον σχηματισμό των κομμάτων. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν στρατευθεί ήδη στελέχη από άλλα κόμματα, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αποστασιών και μεταγραφών βουλευτών από άλλα κόμματα.

Στην περίπτωση που δεν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, οι δεύτερες αναμένονται στις 2 Ιουλίου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό έργο της μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Μετά τη διάλυση της Βουλής, οι υπουργοί που αναμένεται να παραδώσουν το χαρτοφυλάκιό τους είναι ο Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στο υπουργείο Εσωτερικών θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός μέχρι τις εκλογές. Πιθανότατα, η Νίκη Κεραμέως θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας για να διασφαλίσει τη σωστή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Μετά τις πρώτες κάλπες και στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Οικονόμου: Οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν

«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια» σημείωσε και προσέθεσε:

«Η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων, η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα.

«Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους».

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει

Μετά την περιοδεία του στην αγορά της Λιβαδειάς και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για κήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο. Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται» ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τις εκλογές ανέφερε: «στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του

Την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα και προοπτική.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας για «αντιθεσμική σεναριολογία» και σημειώνοντας πως «επιχείρησε να προσδιορίσει ημερομολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας το λαό και το Σύνταγμα».

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την «κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς».

Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως θα ψηφίσουν για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους».

«Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: Κανένας από τους δύο & τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ‘ακυβερνησίας ή σταθερότητας’», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τόνισε πως είναι το ίδιο δίλημμα «που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο λαός έχει πλέον «συσσωρευμένη πείρα», ενώ προσέθεσε πως έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, «σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα ‘μιας χρήσης’».

Σχετικές ειδήσεις