ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις με λίγα κλικ – Οδηγός για τους ψηφοφόρους

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις με λίγα κλικ – Οδηγός για τους ψηφοφόρους
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Εκλογές 2023: Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, κάθε πολίτης μπορεί να μάθει που ψηφίζει.

Με λίγα κλικ, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα ypes.gr του υπουργείου Εσωτερικών, οι πολίτες πληροφορούνται άμεσα πού ψηφίζουν στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα υπάρχει η σχετική εφαρμογή. Στη φόρμα που εμφανίζεται ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του έτσι ώστε να δει πού ψηφίζει.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν κάνει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, μέχρι και 12 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αναφορικά με τους ετεροδημότες, είναι σε ισχύ η ειδική εκλογική άδεια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν. Για απόσταση από 200 έως 400 χλμ., η άδεια είναι μία ημέρα. Για αποστάσεις άνω των 400 χλμ. η άδεια είναι δύο ημερών, ενώ για τα νησιά οι ημέρες άδειας είναι τρεις.

Εκλογές 2023: Οι μεταδημοτεύσεις αλλάζουν τα δεδομένα

Την ίδια ώρα, οι μεταδημοτεύσεις συνεχίζονται με την περιφέρεια να κρατάει τα… πρωτεία. Η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη στις προτιμήσεις, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι μεταφέρουν εκεί τα εκλογικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα, στον δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκε αύξηση 680% στις μεταδημοτεύσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Α’ τρίμηνο του 2021 είχαν γίνει μόλις 172 ενώ στο Α’ τρίμηνο του 2023 έγιναν 1.172.

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση και στον δήμο Πατραίων, όπου το Α’ τρίμηνο του 2021 έγιναν μόλις 91 ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023 καταγράφηκαν 399 με το ποσοστό της αύξησης να εκτινάσσεται στο 430%. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στον δήμο Αθηναίων.