ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Το μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας θέτει ο Τσίπρας

Εκλογές 2023: Το μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας θέτει ο Τσίπρας
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Τις βασικές προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία και θα σχηματιστεί την επομένη κιόλας της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, παρουσιάζει στους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που ανήκουν στη λεγόμενη «Δημοκρατική Παράταξη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, μιλάει για την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στη «δημοκρατική ομαλότητα», όπως συχνά ο ίδιος υπογραμμίζει.

Το δεύτερο βήμα, είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης, η οποία θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία θα συμμετέχουν και τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς. Τουλάχιστον, εκείνα που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ξανά μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είπε χθες στη Δυτική Αττική, ο τέως πρωθυπουργός.

Μάλιστα, την Κυριακή από την Ελευσίνα και το Σάββατο από την Αγία Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας κωδικοποίησε τους τέσσερις βασικούς άξονες που θα έχει αυτή η προοδευτική κυβέρνηση που οραματίζεται. Για την ακρίβεια, παρουσίασε το μίνιμουμ πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, την επομένη των καλπών της απλής αναλογικής.

«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και ναι μεν τα είπε προς τους ψηφοφόρους, όμως στην πραγματικότητα ήθελε να τα ακούσει -κατά κύριο λόγο- ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διότι ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ έχει επί μέρους διαφωνίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ακόμα περισσότερα κοινά προγραμματικά σημεία. Τέσσερα εκ των οποίων, είναι αυτά που αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Επομένως, ακόμα και αν δεν μπορούν να ταυτιστούν απόλυτα, υπάρχει κοινό έδαφος για συζήτηση και συμφωνία, στα πλαίσια, πάντα, αυτού του μίνιμουμ προγράμματος.

Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα το βράδυ τον εκλογών και το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το οποίο μιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης -έτσι ώστε να έχει λάβει από τους πολίτες μήνυμα συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας- τότε είναι πολύ πιθανό να βγαίνουν και οι αριθμοί και τα δύο κόμματα να έχουν πλειοψηφία στη Βουλή. Σενάριο δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.

Επομένως, αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε τα τέσσερα σημεία για τα οποία μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία τα δύο κόμματα θα μπορέσουν να συζητήσουν.